Les primeres persones van instal·lar-se en aquest solar, a tocar de la plaça de les Glòries, l’any 2016. És un dels assentaments més grans de la ciutat i l’Ajuntament ha pogut parlar directament amb una seixantena de persones que hi pernocten. Passades les 9 h la Guàrdia Urbana ha iniciat el desallotjament del terreny públic, el de la part privada del solar ja es va fer al maig. Els Serveis Socials han ofert allotjament alternatiu però només vuit persones l’han acceptat.

Desallotjament per riscos de seguretat i salubritat

L’operació ha començat aquest dimarts després que el jutge hagi autoritzat el desallotjament. A través d’una nota, l’Ajuntament ha explicat que va iniciar el juny del 2017 el procediment de recuperació d’ofici de l’espai, en considerar que hi havia riscos de seguretat i salubritat, però també per la necessitat de recuperar els solars públics per donar-los un ús. 

En el dispositiu d’aquest dimarts hi participen els Serveis Socials de l’Ajuntament. De moment, només vuit persones han acceptat aquest allotjament alternatiu, tres famílies amb menors i nadons.Per aquest motiu, s’han habilitat places lliures als centres de primera acollida (CPA), als CUESB i a diferents pensions. L’Ajuntament defensa que ha estat “en contacte constant” amb les persones d’aquest solar i que ha pogut parlar amb 61 persones que hi pernocten. Hi ha, a més, una “xifra fluctuant de persones” que passen temporalment pel solar de dia o de nit i que han rebutjat la intervenció dels Serveis Socials.

Continuen les runes al solar

12 hores després de l’actuació de la Guàrdia Urbana, encara era visible la runa. Es podien veure restes de fustes, de teles, d’objectes personals… En definitiva, tot el que queda -i l’únic que queda- del que ha estat un assentament fins a aquest dimarts al matí. Està previst que la runa sigui retirada en les pròximes hores.

Runa de l'assentament de Glòries

Assentaments a l’alça en l’últim any a la ciutat

Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, el primer trimestre del 2018, s’han comptabilitzat a la ciutat 536 persones en 77 assentaments diferents. L’any 2012 eren 735 persones en 62 assentaments. El mínim de persones es va registrar l’any 2015, amb 412 persones dormint en 50 assentaments. Fins a l’any 2017 aquestes xifres es van mantenir força estables però durant els últims mesos se n’ha vist un increment.