Una vintena d’entitats han posat en marxa una campanya per finançar la defensa legal del fotoperiodista Jordi Borràs. Aspiren a recollir 12.000 euros per cobrir les despeses jurídiques, després de l’agressió que va patir el 16 de juliol. La plataforma denuncia també l’augment de les agressions a periodistes i vol fer un front comú per demanar que s’aturin els atacs als professionals de la informació. 

campanya finançament defensa jordi borràs

La presentació d’aquesta campanya s’ha fet a l’Ateneu Barcelonès, d’on sortia Borràs quan un policia nacional el va agredir. La iniciativa l’ha liderat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, amb el suport de prop de 20 organitzacions periodístiques, socials i cíviques, com FundiPau, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el centre Iridia, Òmnium Cultural o SOS Racisme. L’objectiu iniciar una recollida de fons per finançar les despeses de la defensa del fotoperiodista. Els diners es recaptaran a través de la plataforma de finançament col·lectiu TotSuma.

Augment de les agressions a periodistes el 2018

A l’acte, el subdirector de Nació Digital, Ferran Casas, ha volgut donar un toc d’alerta sobre l’augment de les agressions als periodistes en els últims mesos. Uns conflictes que ha vinculat directament amb la creació “d’una certa impunitat arran del procés”. Ha assegurat que mentre que als 2017 es van comptabilitzar 37 agressions a periodistes, només aquest 2018 ja se n’han fet 22, 13 de les quals amb violència física. 

El dia 16 de juliol Jordi Borràs va denunciar als Mossos l’agressió rebuda suposadament per un agent de la Policia Nacional, que li va donar cops de puny sota els crits de “Viva España” i “Viva Franco”. Unes acusacions que l’agent nega. L’advocada de Borràs, Carla Vall, ha avançat la possibilitat que sigui imputat per un delicte d’atemptat a l’autoritat.