Ahir a les costes de Líbia l’embarcació de SOS Mediterranée va rescatar 100 persones de l’aigua. És l’única ONG que hi ha ara mateix operant a la zona. Conscient d’això, Òscar Camps, el responsable de Proactiva Open Arms, assegura que no podien quedar-se quiets esperant la reparació del seu veler. Camps calcula que aquest hivern es llençaran a l’aigua entre 25.000 i 30.000 persones i volen ser-hi quan això passi. El vaixell que han llogat marxarà entre aquesta nit i demà i calculen que arribarà a les costes de Líbia el dia de Sant Esteve.

“Aquest vaixell és com un hospital”

És més gran que l’Astral, té 43 metres d’eslora, i  ja havia participat en tasques de rescat per a l’ONG holandesa Boat Refugee Foundation. De fet, disposa d’unes bones instal·lacions sanitàries. “Funciona com un hospital”, explica Jesús Galvez, el metge de l’embarcació, amb sis llits, dos dels quals per a malalts crítics. A més, la coberta s’està adaptant per afegir-hi una carpa i calefactors per poder atendre i donar escalfor a les persones que siguin rescatades.

El cap de la missió, Riccardo Gatti, explica que ara a l’hivern les condicions amb què es troben els immigrants a l’aigua són molt diferents. “Arriben amb poca roba, mullats, fa fred, i necessitem un lloc resguardat del fred i que puguem escalfar amb boques d’aire”. En total, el Golfo Azzurro podrà transportar 400 refugiats. Coordinant les tasques del vaixell hi haurà nou tripulants, entre socorristes, patrons, un metge, el responsable de la missió i un cuiner, a més d’un mecànic, un mariner i el capità del vaixell.