Era una decisió esperada. El govern municipal ha anunciat aquest dijous la voluntat d'eliminar definitivament el delfinari del Zoo en un termini de dos anys. Per això ja ha fet contactes amb sis centres que podrien rebre els 4 dofins que ara té el recinte, més els dos que al setembre va cedir a l'Oceanogràfic de València. Aquesta clausura hauria de ser el tret de sortida a un nou model de zoològic, al qual també donen suport Esquerra i la CUP. JANET SANZ, tinent d'alcalde d'Ecologia "Clarificar i decidir conjuntament i consensuadament que no fèiem aquest delfinari i que a més a més aquest espai ens permet pensar també, en aquesta idea de nou futur pel zoo, la millora d'altres instal.lacions" JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Contents per això que expliquem avui i contents perquè a partir de demà comença una feina ingent per acabar de definir el model de transformació del Zoo" MARÍA JOSÉ LECHA, presidenta del Grup Municipal de la CUP "Es trenca un model per començar a treballar en un nou model, un model més respectués amb la declaració de Barcelona amiga dels animals" El nou zoo, segons han explicat, inclourà només espècies en perill d'extinció, autòctones o de la mateixa franja climàtica. Tot plegat, amb la pedagogia i la recerca com a pilars fonamentals. Els partits de govern, Esquerra i la CUP han explicat aquest plantejament en la reunió del grup de treball sobre el futur del Zoo, que agrupa diverses entitats animalistes, com la Fundació per l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, que ha celebrat la notícia, i el comitè d'empresa, que hi ha mostrat el seu desacord. JESÚS CABANA, president del comitè d'empresa del Zoo de Barcelona "Crec que l'Ajuntament de Barcelona hauria de ser més responsable i tenir un respecte per aquests animals que durant anys han estat fent un treball molt important" També hi ha hagut crítiques per part del Grup Municipal del PP, que considera que Colau vol deixar el Zoo tocat i enfonsat, i de Convergència i Unió. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "És l'inici de desmantallament i el final del Zoo. Es començarà pel delfinari però la nostra preocupació és que ni tan sols hi ha un projecte per continuar les altres inversions que s'han de fer en el zoo". El Zoo va començar a tenir dofins ara fa 45 anys. L'exemplar més vell és una femella de 30 anys, que es diu Annak i que prové de Cuba.

Els dofins deixaran el Zoo de Barcelona cap a 2018. L’Ajuntament ha decidit descartar l’avantprojecte per construir un nou delfinari a la Ciutadella. El consistori argumenta que una troballa arqueològica no prevista dificultaria molt més les obres. Aquests treballs a més, diuen, comportarien uns alts volums de soroll i moviments de terres que tindrien “un impacte negatiu sobre bona part dels animals del Zoo i, molt especialment sobre els mateixos dofins”.

Per això, s’optarà per traslladar els dofins que hi ha a Barcelona i també els que s’han cedit temporalment a València. El govern estudia sis alternatives i es dóna de marge fins el 31 de desembre de 2018 per prendre una decisió que garanteixi un trasllat amb seguretat.

Un nou model de Zoo

L’acord també recull el nou model cap on vol caminar el Zoo de Barcelona. “Aquest espai ens permet pensar també, en aquesta idea de nou futur pel zoo, la millora d’altres instal·lacions”, ha explicat en roda de premsa la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Janet Sanz, que ha afegit que l’esdevenir del centre es decidirà “conjuntament i consensuada”. Segons l’Ajuntament, l’actual “no dóna resposta al benestar animal”. Es vol fonamentar el parc en la conservació, la recerca i l’educació i centrar-lo en espècies en perill d’extinció o amenaçades de la mateixa franja climàtica de Barcelona. El portaveu el Grup Municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha subratllat l’oportunitat de “reimpulsar” el zoo com a “referent mundial” i la presidenta del Grup Municipal de la CUP, María José Lecha, ha celebrat que es trenqui amb un model i s’opti per un de “respectuós amb la declaració de Barcelona amiga dels animals”.

La decisió no ha agradat gens al Partit Popular, que ha considera que l’equip de Colau vol deixar el recinte “tocat i enfonsat”. Tampoc a Convergència i Unió, que per mitjà del seu portaveu, Joaquim Forn, ha expressat la seva preocupació per “l’inici del desmantellament del Zoo”. A més, Forn ha alertat que el govern municipal “no té projecte per continuar les altres inversions” que cal fer-hi.  Des del comitè d’empresa del Zoo, Jesús Cabana, ha demanat “més responsabilitat” a l’Ajuntament i ha demanat respecte pels animals.

El 2014 l’Associació Europea de Mamífers Aquàtics va donar un ultimàtum a l’Ajuntament perquè tingués a punt el nou delfinari abans de 2018, però els projectes de reforma es van anar ajornant. El govern municipal actual va crear el maig de 2016 un grup de treball per abordar el model de futur zoo i poc després va anunciar que el projecte de delfinari que havia plantejat el govern Trias quedava aparcat en espera d’obtenir unes conclusions definitives.

El grup de treball el formen entitats animalistes com Zoo XXI, que advoca per un canvi de model de tot el Zoo en què prengui protagonisme la realitat virtual. També està integrat pel Comitè d’Empresa del Zoo, que aquest migdia ha explicat a BTV que entomen amb recança la decisió de tancar el delfinari. Consideren que caldria mantenir-lo obert fins que morin els quatre dofins que ara l’habiten perquè “formen part de la identitat de Barcelona” però accepten que no se’n portin més.