dona laboratori

La verola del mico ha arribat a Catalunya. El Departament de Salut ha confirmat els quatre primers casos d’aquesta malaltia. Es tracta de persones amb vinculació amb altres casos detectats a l’estat. Ja fa uns dies va transcendir que se n’estava investigant algun de sospitós a l’Hospital Clínic, però no s’ha confirmat que hi tinguin cap relació. Sigui com sigui, l’aparició d’aquests primers contagiats no ha agafat per sorpresa els responsables sanitaris, que ja havien pronosticat que aquesta situació es produiria aviat.

El procés per confirmar els potencials casos sospitosos de verola del mico requereix d’estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats. Els casos sospitosos que la XVEC classifica com a tals són comunicats al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), s’envien les mostres i se’n fan les anàlisis corresponents. Per qüestions de privacitat no es donaran detalls sobre els casos confirmats.

Madrid, on hi ha més casos de verola del mico

Els casos de Catalunya no són aïllats. El Ministeri de Sanitat ja ha confirmat 84 casos de verola del mico a l’estat. A Madrid és on n’hi ha més. Per fer-hi front, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que Espanya participarà en la compra conjunta de vacunes i antivirals contra la malaltia que centralitzarà la Unió Europea.

La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provinent d’un virus endèmic de zones de l’Àfrica central i occidental. El viròleg Xavier Abad explica que és un virus molt semblant a la verola convencional i que es transmet bàsicament per contacte amb fluids corporals i pell infectada. Però en alguns casos el contagi també es pot produir després de tocar superfícies contaminades. Tot i això, Abad assegura que “no és un virus que s’estengui com una flamarada ni que generi multitud de casos”.