(ACN/redacció) La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat que Espanya participarà en la compra conjunta de vacunes i antivirals contra la verola del mico que durà a terme la Unió Europea. Les autoritats sanitàries europees han triat finalment el producte danès Invanex, en el cas de la vacuna, i Tecovirimat, en el de l’antiviral. La compra la farà l’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA), que serà l’organisme que posarà a disposició dels estats membres els productes “de manera equitativa”, segons ha assenyalat la ministra. Els terminis d’entrega també els marcarà l’HERA. Darias ha indicat també que la Ponència de Vacunes treballa per definir en quins casos i supòsits s’hauran d’administrar.

És la variant més benigna de la verola del mico

Darias ha comparegut amb el director de l’Institut Carlos III, Cristóbal Belda, que ha anunciat que el complex científic ha aconseguit seqüenciar en un temps rècord el genoma complet del virus de la verola del mico a partir de mostres de 23 infectats.

Belda ha explicat, per exemple, que gràcies a aquesta seqüenciació massiva s’ha pogut determinar “amb una seguretat del 100 %” que el virus és la variant de la verola del mico de l’Àfrica occidental, “la menys maligna de les dues que es coneixen”. Les persones afectades poden tenir quadres clínics amb símptomes com calfreds, febre o adenopaties, que en general no necessiten ingrés hospitalari i que es tracten en l’àmbit ambulatori.