La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provinent d’un virus endèmic de zones de l’Àfrica central i occidental. Fins ara, s’havien detectat pocs casos d’aquesta malaltia infecciosa en altres països. A més, quan el virus traspassava fronteres era per turistes que visitaven aquella zona i a la tornada portaven la infecció cap als seus respectius països. betevé ha contactat amb el viròleg Xavier Abad per conèixer més detalls d’aquesta patologia.

És gaire transmissible?

Abad explica que la verola del mico és un virus molt semblant a la verola convencional i que es transmet bàsicament per contacte amb fluids corporals i pell infectada. Però en alguns casos el contagi també es pot produir en tocar superfícies contaminades.

El viròleg explica, però, que “la transmissió d’humà a humà és bastant ineficient” i que per contagiar-se el contacte ha de ser continuat. “No és un virus que s’estengui com una flamarada ni que generi multitud de casos”, diu.

El sexe pot ser-ne un accelerador però no és una malaltia de transmissió sexual

En els darrers dies s’han detectat casos de la verola del mico a diversos països europeus, com Itàlia, Suècia o Espanya. Altres estats en tenen alguns casos en observació. Amb tot, els experts volen saber quines són les noves cadenes de transmissió que els han passat per alt.

Algunes veus apuntaven a la transmissió sexual, però Xavier Abad considera que la verola del mico no es pot tractar com una ITS. “No hauríem de categoritzar-la com a tal. Una ITS és una malaltia que es troba al semen o als fluids vaginals i no és clar que sigui el cas”. El sexe pot ser-ne un accelerador, pel contacte perllongat de pell amb pell, però no es pot considerar una malaltia de transmissió sexual.

Quina n’és la simptomatologia?

Els símptomes principals de la malaltia són febre, malestar general, mal de cap intens i erupció cutània a la cara, mans i peus. També es pot notar la inflamació dels ganglis limfàtics, dolor lumbar i muscular i manca d’energia.

En general els símptomes són molt semblants als de la verola. És important remarcar que “fins que les pústules no s’assequen del tot encara són contagioses”, diu Abat. Normalment els pacients es recuperen passades unes setmanes. La malaltia, però, “pot arribar a ser mortal en una probabilitat molt baixa”.