La Comissió contra l’amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’amiant s’han trobat aquest dissabte en la primera convenció per demanar la retirada d’aquest material cancerigen. Durant l’acte, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat un fons de 10 milions d’euros per eliminar el fibrociment de Catalunya.

Aragonès anuncia un fons de 10 milions d’euros

A la convenció hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha anunciat un fons especial de 10 milions d’euros per retirar l’amiant a Catalunya. El cap de l’executiu ha assegurat que es tracta d’una partida inicial perquè “retirar tot l’amiant és molt costós”. Tot i això, des de la FAVB han considerat que la inversió és “completament insuficient” per la gran quantitat de fibrociment que hi ha al territori català.

Aragonès ha avançat que el Consell Executiu de dimarts també aprovarà la creació d’una oficina per a “l’erradicació de l’amiant” i l’impuls del Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant.

Minut de silenci per les víctimes de l’amiant

La convenció ha arrencat amb un minut de silenci en record de les víctimes de l’amiant. Sota el lema “Per un país lliure d’amiant”, els organitzadors volen unir forces per aconseguir, tal com marca la Unió Europea, l’eliminació total del fibrociment en 10 anys, sis en el cas dels espais de concurrència pública. Per aconseguir-ho han apressat “totes les administracions” a dedicar més recursos i “conscienciar la ciutadania” sobre els perills d’aquest material. “És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix d’actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics.”

4,2 tones d’amiant a Catalunya

Es calcula que a Catalunya encara queden més de 4,2 tones d’amiant. Per a la retirada, segons els organitzadors de la convenció, es necessita crear una infraestructura per recollir els residus del fibrociment, així com també crear un cens de l’amiant.