Can Girona-Macosa va ser una fàbrica important a la Barcelona de la segona meitat del segle XIX. Als anys 50 va engegar el procés de fabricació de tot tipus de materials industrials, i al llarg dels anys es va convertir en una empresa polivalent. Els treballadors recorden amb orgull la feina feta i amb molta estimació les relacions humanes que es van crear en aquell recinte. Però ara, dècades després, han volgut plasmar en un llibre tot el que van viure perquè la seva lluita com a treballadors, per millorar les condicions laborals, no caigui en l’oblit. Ferran Saro, autor del llibre, diu que el rol dels treballadors i el seu paper en l’evolució de la fàbrica acostumen a amagar-se. Per això, per “plantar un senyal” del que van fer i del que van viure, han recopilat les vivències en forma de relat històric.

Era necessari plantar un senyal i dir que aquí hi va haver uns treballadors durant un segle i mig que van estar lluitant, patint i vivint el que era la Can Girona – Macosa
Ferran Saro, autor del llibre ‘Macosa, la fàbrica del Poblenou’

La seva manera de fer va influir positivament en la indústria metal·lúrgica

La repercussió de l’activitat de la fàbrica Macosa a la resta d’empreses de la indústria metal·lúrgica de la ciutat, i de Catalunya, va ser notòria. Així ho explica Joan Roca i Albert, director del Museu d’Història de Barcelona: “Hi havia un saber fer per part dels treballadors que es va difondre per tot el teixit industrial. Explicar la història de Macosa és explicar la història de Barcelona i de Catalunya.”

Fabrica Macosa
Imatge: Arxiu Històric del Poblenou

L’amiant va marcar la vivència dels treballadors a la fàbrica

A la lluita pels drets com a treballadors i per millorar les condicions laborals, se n’hi va afegir una altra: la de l’amiant. L’afectació en la salut de tots els qui van ser en aquell recinte fabril va fer que aquesta fos la problemàtica més dolorosa, segons expliquen els treballadors. Ara que ja han passat molts anys, en pateixen les conseqüències. L’amiant és una substància que comporta problemes molt greus de salut, però “a posteriori”. Es calcula que els símptomes més forts surten al cap de 30-35 anys. Per tant, és ara, diuen els treballadors, quan molts han estat diagnosticats amb càncers de pulmó o de pleura. Saro diu que són conscients que tots van ingerir fibres d’amiant fent la feina que feien en aquelles condicions, i que l’única diferència és que les conseqüències per a la seva salut han estat de diferent gravetat. Lamenta que en molts casos els seus companys hagin perdut la vida. Tot i això, la lluita, la solidaritat i la germanor que va sorgir durant tots els anys de feina segueix, asseguren, ben present gairebé 30 anys després que la fàbrica tanqués les portes.

Una fàbrica clau en la industrialització a Barcelona

La fàbrica Macosa, que originalment s’anomenava Can Girona, es va fundar l’any 1847 coincidint amb l’inici de la industrialització a Espanya. Estava orientada a la fabricació d’indústria pesada, concretament la del ferrocarril, autobusos i transports de gran cabuda. Durant els anys 60, 70 i 80, va viure una transformació quant al model de producció i, alhora, se’n va produir una de social. Els treballadors feia molts anys que patien problemes de salut ocasionats per les condicions de treball i salubritat a la feina, i es van començar a organitzar per exigir més drets i una millora de la situació. Durant aquestes tres dècades, Macosa i tots els empleats van participar en totes les lluites obreres que es van dur a terme a la ciutat i van ser un puntal de la industrialització barcelonina.