Al llindar entre Barcelona i Sant Adrià, a la confluència dels carrers de ca n’Oliva i de Santander, s’hi acumulen desenes d’edificis amb teulades de fibrociment. Des d’un punt elevat costa veure’n el final. És un dels punts que més amiant concentren de Catalunya. En algunes teulades, la degradació és evident. I el que passa aquí es reprodueix, en menor mesura, arreu de la ciutat.

El problema de tot aquest fibrociment, alerten els experts, és que fa temps que va superar la seva vida útil i s’està fent malbé. Això vol dir que està alliberant fibres d’amiant a l’ambient.

Teulades d’amiant degradades

Risc de patir un càncer de pleura amb una mortalitat del 100 %

Qui les respiri, alerten els principals experts en amiant, s’exposen al risc de patir un mesotelioma, un càncer de pleura amb una mortalitat de gairebé el 100 %, que només pot ser provocat per la inhalació de fibres d’aquest material. I ja fa temps, afegeixen, que no només emmalalteixen els que manipulen amiant en l’àmbit laboral.

Quan analitzes la font d’exposició de les persones que pateixen mesotelioma veus que els que tenen un origen laboral es mantenen estables, mentre que augmenten els casos per contaminació ambiental”
Josep Tarrés, pneumòleg i doctor en medicina

Es doblen les morts per mesotelioma

“Tota la societat està exposada a l’amiant, el perill és real”, explica el pneumòleg i doctor en medicina Josep Tarrés, un dels principals experts en amiant i les seves conseqüències per a la salut. “Ho demostra que estiguin havent casos de càncer per amiant a dia d’avui quan les fàbriques fa temps que es van tancar”, afegeix. I concreta, basant-se en els nombrosos estudis que ha dut a terme: “Quan analitzes la font d’exposició de les persones que pateixen mesotelioma veus que els que tenen un origen laboral es mantenen estables, mentre que augmenten els casos per contaminació ambiental.”

Les xifres recollides per Tarrés ho demostren. Si fa més de dues dècades a Espanya hi havia 4,2 morts de mesotelioma per cada milió d’habitants, el 2020 van ser més del doble: 10,2. Per això reclama a les administracions que treballin per erradicar-la urgentment. “Si no es fa així, gent que encara no ha nascut morirà per la negligència de no haver actuat de forma preventiva.”