(ACN) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que els pressupostos del 2023 inclouen un fons especial de 10 milions d’euros per retirar l’amiant a Catalunya. En la convenció contra l’amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant, Aragonès ha avançat que el Consell Executiu de dimarts també aprovarà la creació d’una oficina per a “l’erradicació de l’amiant”.

Compromís del govern per retirar el fibrociment

“Aquest 2023 hem de fer un salt endavant”, ha defensat el cap de l’executiu en la seva intervenció. Aragonès ha reconegut que “durant massa temps” les víctimes de l’amiant no s’han sentit “acompanyades per les administracions” i ha expressat el seu “compromís” perquè a partir d’ara hi pugui haver “un punt d’inflexió en la retirada d’amiant”.

Per aconseguir-ho, Aragonès ha avançat que aquest 2023 s’impulsarà l’execució del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant i una llei específica per aquesta problemàtica. Són dues de les grans reivindicacions de la FAVB i els col·lectius afectats.

La FAVB considera l’aportació insuficient

El membre de la Comissió contra l’amiant i portaveu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Josep Maria Solé, ha considerat la inversió anunciada pel govern català “completament insuficient” per tota la quantitat d’amiant que hi ha a Catalunya. De fet, Aragonès ha admès que el fons és una partida “inicial” perquè “retirar tot l’amiant és molt costós”, però preveu des de diversos departaments de la Generalitat també es posin “recursos”.

En la mateixa línia, Miguel Moreno, de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant, ha recordat que l’anterior Govern va prometre una llei contra l’amiant “en màxim dos anys” però que la pandèmia i les eleccions ho van “frenar”. Per això, ha exigit un “pacte d’estat a Catalunya” entre tots els partits pel pla de retirada de l’amiant: “Volem un país lliure. Lliure d’amiant, en aquest cas”.

Un 25 % de l’amiant a Barcelona, en edificis públics

El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat el “compromís” de l’alcaldessa per “empènyer” l’eliminació de l’amiant i ha estimat que l’erradicació del fibrociment tindria un cost de “centenars de milions d’euros”. Badia també ha promès que, “en la mesura que pugui”, l’Ajuntament hi posarà diners.

Malgrat que l’amiant es troba majoritàriament en edificis privats, el regidor ha avançat que entorn d’un quart de l’amiant que hi ha a la ciutat està en administracions públiques i, d’aquestes, un terç són edificis de l’Ajuntament. “Hem de donar exemple”, ha dit Badia, tot remarcant que el consistori de Colau ha “accelerat molt en l’àmbit de les escoles” per retirar l’amiant.

Amiant a l’ambient, un risc real de patir càncer: “Gent que no ha nascut morirà per no haver actuat”