El socorristes de les platges de Barcelona han engegat una vaga indefinida aquest divendres i es preveu que tingui un alt seguiment, segons el comitè d’empresa. En plena temporada alta, els vigilants tornen a protestar per denunciar que no s’han complert els acords assolits al maig amb l’empresa i l’Ajuntament de Barcelona. Es queixen que continuen tenint falta de personal i mitjans, com uniformes i equips de protecció individual.

Els socorristes denuncien que l’empresa concessionària no té la capacitat ni els recursos per gestionar totes les platges, per això fa rotacions de material i personal entre platges, “cosa que fomenta la precarització del sector“, assegura l’Ignacio García, portaveu del comitè d’empresa.

També reclamen fer les revisions mèdiques per detectar casos de càncer de pell. Segons García, no ha estat fins a la convocatòria d’aquesta segona vaga que l’empresa ha activat les revisions, perquè “hi ha casos de càncer de pell a la plantilla”.

Els socorristes reclamen la redacció d’un document que reculli tots els acord sindicals a quà s’han arribat per poder afermar la seva seguretat laboral. Per fer visibles les seves demandes, s’han concentrat aquest divendres a la plaça de Sant Jaume just l’inici del ple municipal.

Serveis mínims del 50 % de socorristes

Mentre duri la vaga, els serveis mínims decretats són dels 50 % de personal. Això vol dir que hi ha treballant 26 persones, de les quals 21 són socorristes, dues per embarcació (patró i tripulant), tres per ambulància (infermer, tècnic d’emergències i conductor) i una com a coordinador de servei. Es garanteix la presència de socorristes a 13 de les 21 torres de les platges de Barcelona. Uns serveis mínims que el comitè d’empresa qualifica d'”abusius“, perquè, segons el portaveu del comitè d’empresa, “tripliquen les hores de vigilància de cada socorrista perquè es minimitzi la vaga“.

vaga socorristes

Reunió entre els treballadors i l’Ajuntament

L’Ajuntament s’ha reunit amb els treballadors del servei de socorrisme i salvament de Barcelona. Durant la trobada s’ha pogut parlar de quina és la situació actual dels treballadors, així com s’han exposat diferents demandes.

Segons fonts de l’Ajuntament, les converses van en una bona direcció. Els treballadors i treballadores es reuniran dissabte amb l’empresa per posar en comú els ítems tractats.

Bandera groga per extremar les precaucions

Per precaució i mentre duri l’aturada, l’Ajuntament de Barcelona ha anul·lat la bandera verda a la platja i han hissat la bandera groga, amb indicació d’extremar precaucions quan s’accedeix a l’aigua. En els casos de mala mar, mala qualitat de l’aigua, presència de meduses o tempesta elèctrica, s’hissarà la bandera vermella, que no permet que s’hi banyi la gent. També es reforcen els missatges per megafonia per informar dels serveis mínims de la vaga, que no afecten el servei de bany assistit.