Les denúncies per agressió sexual han crescut un 27,4 % a Barcelona els primers sis mesos de l’any, en comparació al mateix període de l’any 2022. Des del gener del 2023 s’han denunciat a la ciutat 525 agressions (per les 412 del primer semestre de l’any passat), pràcticament tres denúncies diàries. Són dades que s’han donat a conèixer en la Junta Local de Seguretat, que s’ha reunit aquest dijous a l’Ajuntament de Barcelona.

També creix la xifra de denúncies en l’àmbit de la violència de gènere, en aquest cas un 17 %. La xifra de denúncies s’ha enfilat i ha passat de les 2.128 a les 2.490, sobretot en el cas dels maltractaments en l’àmbit de la llar. Les denúncies per violència de gènere també inclouen amenaces, coaccions o trencaments de condemna.

Pla contra les violències sexuals

Tenint en compte que l’estiu és una època de gaudi al carrer, celebració de festivals i festes majors i hi ha un ús més intensiu de l’espai públic, els Mossos mantindran actiu el Pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci, que es va posar en marxa el juny del 2022 i que preveu itineraris segurs de zones d’oci a transport públic i actuar en horari de tancament i sortida dels locals.

Les accions de prevenció es completaran amb controls als accessos i sortides de les zones d’oci. A més, els contactes que s’han fet durant el darrer any amb els representants del sector de l’oci nocturn per dotar-los d’eines per prevenir i actuar davant aquesta mena d’episodis, també s’estan estenent a responsables del sector de la restauració i del de la seguretat privada. A banda, el cos ha creat recentment l’Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC i la seva Unitat d’Intel·ligència.