Entre els detinguts hi ha almenys dos alts directius d'Adif, el gerent d'Infraestructures, Jaime García German, i el director de la zona nord-est, Rafael Rodríguez. La Guàrdia Civil investiga si hi va haver malversació de fons en l'adjudicació de les obres de construcció del tram de l'AVE entre la Sagrera i el Nus de la Trinitat. Unes obres que es van executar entre el 2008 i el 2012 i que van costar uns 200 milions d'euros. La Fiscalia Anticorrupció sospita que l'empresa constructora, Corsan, que avui també ha escorcollat la Guàrdia Civil i on s'han practicat detencions, va inflar els preus de diverses actuacions tècniques per embutxacar-se fins a sis milions d'euros. Una operació que podria haver tingut la col·laboració de funcionaris i tècnics externs d'Adif. Per això s'investiga si hi va haver casos de suborn i de falsedat documental. De fet, la fiscalia, creu que fins i tot la mateixa adjudicació de l'obra es va fer de manera irregular.

Registre a la seu de l'empresa Corsan Corviam, al carrer de Rosselló.

L’actuació policial es du a terme a instàncies del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, el mateix que investiga la trama de les ITV. Els escorcolls han començat pels volts de les vuit del matí d’aquest dilluns tant a les oficines de Barcelona i Madrid com a les oficines de la constructora Corsán Corviam (actualment Isolux Corsán), que es va adjudicar les obres de l’estació intermodal de la Sagrera el març de 2008 per valor de prop de 68 milions d’euros. Cap a les 11.30 h, a la seu d’aquesta empresa privada (situada a la cinquena planta del número 33 del carrer de Rosselló) hi ha entrat un home amb la cara tapada i sense emmanillar, probablement per presenciar l’escorcoll. No s’ha confirmat, però, si aquesta persona és un dels nou detinguts ni tampoc si és empresari de Corsán o tècnic.

A les oficines d’Adif a Barcelona, la Guàrdia Civil ha fet fora els treballadors que ja havien començat la jornada i, als qui hi arribaven, els han dit que marxessin perquè s’estaven escorcollant les oficines. Probablement la imatge dels agents traient caixes de documentació encara es farà esperar ja que la inspecció es preveu llarga i sembla que cal buscar molta documentació. De fet, la Fiscalia Anticorrupció ha confirmat a través d’una nota de premsa que es busquen documents que puguin revelar possibles contraprestacions econòmiques a favor de funcionaris d’Adif.

Seu d'Adif a la baixada de la Sagrera.

En l’operació s’intenten trobar indicis de la presumpta malversació de fons públics, suborn i falsedat documental de tècnics externs i probablement també alts càrrecs d’Adif. Tot apunta que l’arrel de la investigació rau en el contracte de construcció de la línia de l’AVE a Catalunya, en concret, l’estació intermodal de la Sagrera, on es podrien haver desviat fons públics per valor inicial d’uns sis milions d’euros, segons ha constatat la Fiscalia Anticorrupció.

Les indagacions se centren en esbrinar si directius de l’empresa Corsán s’haurien posat d’acord amb funcionaris públics d’Adif que tenien la responsabilitat de l’obra, i també amb tècnics externs, per beneficiar econòmicament a la constructora en perjudici dels fons públics gestionat per l’ens. Segons la Fiscalia, els nou detinguts -cinc a Madrid i quatre a Barcelona- haurien alterat reiteradament diverses mesuraments tècnics dels treballs realitzats en les obres i falsejat les certificacions oficials d’obra amb la finalitat de justificar treballs més importants i més cars que els que s’efectuaven amb realitat. Amb tot, s’hauria generat un sobrepreu il·lícit en benefici del contractista d’almenys sis milions d’euros. De fet, també hi ha sospites sobre l’adjudicació de l’obra a l’empresa Corsán Corviam, en què també podria haver hagut irregularitats.

El ministeri públic ha confirmat nou detencions mentre continuen els escorcolls a les seus de les empreses i en algunes cases. En total s’ha procedit a realitzar 11 inspeccions fins al moment, sis en les diverses seus socials de Barcelona i Madrid d’Adif així com en la consultora tècnica externa que assisteix la direcció d’obra i cinc en els domicilis particulars dels principals implicats. Entre els detinguts, segons el diari ‘El País’, es troba el director de l’alta velocitat de la zona nord-est, Rafael R., i un delegat de Corsán a Barcelona, Marino V. També ha estat arrestat el gerent d’infraestructures de l’empresa pública i cap d’obres del tram adjudicat a Corsán, Jaime G. L. Segons fonts properes a la investigació, no es descarta que es practiquin més detencions i s’efectuïn nous escorcolls en altres punts de l’estat espanyol. Tot i els detalls que han transcendit fins ara, l’operació continua sota secret de sumari.

Una operació vinculada a obres “d’anys enrere”

Quan ha estat preguntat sobre l’operació en una roda de premsa en la Delegació del Govern a Barcelona, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat que els escorcolls simultanis a Madrid i Barcelona afecten “locals i persones vinculades a aquestes obres que es van realitzar anys enrere”. Fernández Díaz ha descartat aportar més dades sobre la qüestió i tampoc no ha confirmat cap xifra de detinguts, ja que s’ha decretat el secret de sumari. Sobre el cas que ha esclatat aquest dilluns també n’ha parlat la ministra de Foment, Ana Pastor, que ha assegurat que el departament col·laborarà amb l’administració de Justícia “donant tota la informació” que se li sol·liciti respecte a una presumpta malversació de fons en un tram de l’AVE al pas per la ciutat.

El grup Isolux Corsán, d’altra banda, ha enviat un comunicat en què ha ofert una “total col·laboració” amb la justícia, després de conèixer-se que la Guàrdia Civil també investiga la seu de la constructora a Barcelona. L’empresa ha descartat fer cap comentari respecte del cas i també ha justificat el silenci en el marc del secret de sumari dictat pel jutjat que instrueix el cas. Pel que fa a Adif, també ha enviat una nota als mitjans en què afirma que l’ens públic col·labora des de l’estiu passat amb la investigació judicial oberta per presumptes actuacions incorrectes en les obres de l’alta velocitat. El gestor ferroviari afirma que col·laborarà per esclarir les irregularitats, ja que és el primer interessat a esclarir els fets.