Un símptoma que indica un possible tumor de mama incipient és la presència de nòduls durs al teixit mamari, que es poden identificar mitjançant la palpació del pit. Ara, l'equip que lidera en Pere Roca-Cusachs ha revelat com les cèl·lules mamàries són capaces de detectar la rigidesa del teixit. PERE ROCA-CUSACHS, investigador principal de l'estudi "La cèl·lula, com més dur es fa el teixit, més força va aplicant i aquesta força va endurint el teixit. Això podria explicar la formació de nòduls en teixit amb càncer i que hi hagi aquest enduriment, que després contribueix al progrés de la malaltia." Aconseguir controlar al rigidesa dels teixits podria obrir una nova via per combatre tumors, com el de mama, el càncer de pàncrees, de pròstata o els melanomes, que també es caracteritzen per la formació de nòduls. XAVIER TREPAT, investigador de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya "Quan una cèl·lula està en un entorn més rígid o més tou es comporta de manera totalment diferent. Per exemple, cèl·lules que estan en un entorn més tou no són tan capaces de fer metàstasi i el que hem trobat són les molècules que permeten a les cèl·lules mesurar aquesta rigidesa." Són les integrines. Aquest avenç que s'ha fet en col·laboració amb el Barts Cancer Institut de Londres té el suport de l'Obra Social La Caixa. ENRIC BANDA, director de Ciència de l'Obra Social La Caixa "Obre les portes a entendre per què hi ha l'enduriment que està lligat a molts tipus de càncer. Entendre el mecanisme obrirà moltes portes a poder aplicar teràpies i millorar la qualitat de vida de les persones." Aquest és el pas següent: desenvolupar teràpies encaminades a prevenir les alteracions malignes en la rigidesa del teixit.

La formació de tumors està associada a l’enduriment del teixit. Fins ara es desconeixia com les cèl·lules són capaces de detectar la rigidesa del teixit i per què reaccionen de forma diferent en condicions sanes o en condicions tumorals. Ara, l’equip de l’investigador de Barcelona Pere Roca-Cusachs, juntament amb els col·laboradors del Barts Cancer Institute de la Queen Mary University de Londres, ha aconseguit respondre a aquests interrogants després de dos anys d’investigació i 2.000 cèl·lules analitzades una a una. Han demostrat com les molècules que les cèl·lules utilitzen per adherir-se l’entorn, anomenades integrines, els permeten detectar i adaptar-se a la rigidesa del teixit. L’estudi està impulsat per l’Obra Social La Caixa.

Aconseguir controlar la rigidesa dels teixits podria obrir una via per combatre tumors com el de mama, que es caracteritza per la formació de nòduls durs al teixit. Aquest enduriment anormal del teixit es presenta també en molts altres tipus de càncer, com el de pròstata, el de pàncrees o els melanomes (els càncers de pell).