Imatge de la platja del Bogatell
La pluja, el vent i el mal estat de la mar seran protagonistes a darrera hora

L’abril ha continuat la tendència dels dos mesos precedents a Barcelona pel que fa a la precipitació, tot i que ha deixat registres força més modestos: 47 litres a l’estació de betevé del Poblenou, 49 litres al barri del Raval o 54 litres a la Zona Universitària.

A l’Observatori Fabra, en canvi, han recollit 58,9 litres per metre quadrat, un registre que suposa el 109 % de la precipitació mitjana del període de referència 1981-2010.

La pluja (o la neu) ha caigut amb més abundància en altres sectors de Catalunya, tal com constata l’informe que ha fet públic recentment el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que el qualifica de plujós a Catalunya i molt plujós a àmplies zones del Prepirineu, del nord-est i de la depressió Central. El mes ha estat sec tan sols a la desembocadura del Besòs i als deltes del Llobregat i sobretot de l’Ebre. Al Barcelonès la pluja s’ha mogut a l’entorn de la normalitat.

Pel que fa a la temperatura, la mitjana del mes d’abril, i a diferència dels dos mesos precedents,  a l’Observatori Fabra ha estat clarament superior a la normal: concretament 1,5 ºC per damunt, amb un valor de 14,7 ºC.  El registre més elevat es va anotar el 25 d’abril, amb una marca de 25,1 ºC, i el més baix el primer dia del mes, amb 5,2 ºC. Des que vam iniciar el 2018 s’han totalitzat 339,6 litres per metre quadrat i en els darrers 12 mesos 610,3 litres.

Aquesta anomalia tèrmica positiva no ha estat exclusiva de la ciutat de Barcelona sinó que també s’ha produït a la resta del territori. El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica l’abril de càlid en el conjunt del país, per bé que matisa que ha estat normal al delta de l’Ebre, en punts del Prepirineu, a l’oest del pla de Lleida i del litoral i el prelitoral sud.

El SMC atribueix les  temperatures més suaus de l’habitual a una circulació de vents de l’oest, que han evitat l’arribada de masses d’aire més fred, procedents de latituds superiors a la nostra. També destaca l’episodi de vents del sud i d’altes temperatures de finals de mes.

Finalment, de l’informe del SMC, crida l’atenció el mapa d’irradiació solar, el qual mostra valors inferiors als habituals cap a l’oest de Catalunya a causa de la presència de nuvolositat al llarg del mes d’abril.

.