Segons expliquen els Mossos, el policia belga va demanar informació sobre el llavors imam de Ripoll, suposat cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils,  però la resposta  va ser que no es tenia cap tipus d’informació sobre Abdelbaki es Satty. Com que no hi havia cap avís ni cap alerta oficial, diuen des de la policia catalana, no es va obrir cap investigació. Des de Mossos no han dit quan es va fer aquesta comunicació, però sí han explicat que va ser per via email.

El conseller d’Interior Joaquim Forn ha confirmat que va existir aquesta comunicació no oficial. A més, ha assenyalat que “si hagués estat formal -la comunicació- el canal no hagués estat directe, perquè els Mossos no poden tenir una relació directe amb policies de fora, i per tant s’hagués hagut de fer a través del Ministeri de l’Interior.

Segons l’agència EFE, el contacte va ser a través d’un correu electrònic enviat el 2016 i al qual l’agència de notícies assegura haver tingut accés. En el text, l’agent belga demanava la màxima informació sobre es Satty, que volia treballar a Vilvoorde” i que “s’estava plantejant anar a Barcelona al febrer”.

Base a Bèlgica

Segons alguns mitjans belgues, com ara el diari ‘Le Libre’, l’imam de Ripoll tindria una base ben establerta a la localitat de Vilvoorde. El text en francès explica que Abdelbaki es Satty no es trobava sol a Bèlgica sinó que hi tenia lligams forts. De fet, segons el rotatiu s’allotjava a casa de familiars, en concret del seu cosí. Tot i que el van rebutjar a la mesquita de la localitat, la premsa local assegura que hi va intentat captar futurs terroristes.