El comunicat emès per l’Associació Unificada dels Guàrdies Civils (AUGC) i el Sindicat Unificat de la Policia (SUP) denuncia que “l’aïllament” de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en l’operació policial després dels atemptats és fruit d’una debilitat institucional i política per part del Govern espanyol. A l’escrit critiquen s’ha volgut transmetre una imatge a l’exterior d’un estat català “autosuficient”. Els sindicats també van posar en dubte els acord de col·laboració entre els diferents cossos policials d’Espanya.

Menys de 24 hores després, dos sindicats dels Mossos d’Esquadra han respost les acusacions. Des del SME troben “injust” dir que l’actuació dels agents del cos català es feia “per una intencionalitat política o de protagonisme”. En aquest sentit, han lamentat les paraules de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, i els han demanat que no embrutin la feina dels Mossos. Al comunicat, el sindicat ha reconegut que “la col·laboració entre cossos és essencial”. Per la seva banda, la USPAC (Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya) ha acusat els cossos espanyols de fer declaracions amb “un clar to polític”. A més, s’han qüestionat per què els Mossos d’Esquadra han estat exclosos durant anys de la informació europea contra el terrorisme (Europol).

La USPAC també ha anunciat que ha presentat una querella davant del Jutjat Central d’Instrucció número 4 contra els presumptes autors dels atemptats de la Rambla i Cambrils per tractar de “garantir” que es condemni els culpables.