Banyar-se a la platja és tot un repte per a les persones amb discapacitat, sobretot per moure’s per la sorra i entrar i sortir de l’aigua. Per facilitar-los la mobilitat, aquest any l’Ajuntament ha estrenat un nou punt de bany assistit a la platja de Llevant, on hi ha personal que ajuda i acompanya els banyistes. Amb aquest, les platges de Barcelona tenen, en total, quatre punts de suport per a persones amb discapacitat. La resta es troben a la zona de banys del Fòrum, a la Barceloneta i a la Nova Icària.

De fet, la zona de banys del Fòrum és la preferida per les persones amb mobilitat reduïda. Montserrat Font, que té atròfia muscular pràcticament des que va néixer, assegura que, gràcies a aquest espai, ha tornat a gaudir del mar. “És genial. Jo em ficava a l’aigua només quan anava a bussejar perquè no havia de tocar sorra. Aquí no tinc aquest problema”, explica.

Punts d’assistència al marge, totes les platges de Barcelona tenen passarel·les per facilitar-los l’accés i dutxes degudament equipades. Segons Xavier Amat, cap d’abastament del Cicle de l’Aigua, van ser pioneres. “S’intenta millorar el servei contínuament, posant tot el material i tot el personal que podem per ajudar la gent que ho necessita”, afegeix.

ASEM Catalunya demana que les millores s’agilitzin

Des d’ASEM Catalunya, l’associació per a persones amb malalties neuromusculars, valoren positivament l’accessibilitat de les platges de la ciutat. Ara bé, consideren que les millores que s’hi fan haurien de ser més ràpides. Maria Ramos, gerent de l’associació, explica que, durant els Jocs Olímpics del 1992, Barcelona va fer “un gran esforç per adaptar-se”, però ara el consistori “hauria de donar un impuls més a l’accessibilitat”. Lamenten, també, que les persones amb discapacitat s’hagin de concentrar a les zones més adaptades i no tinguin llibertat per anar a qualsevol platja.