Les “velella” o barquetes de Sant Pere són les meduses que es van deixar veure fa un parell de setmanes a la Costa Brava

, entre el Port de la Selva i Llançà. Ara han arribat a la costa barcelonina, deixant imatges molt similars tant a les platges de la ciutat com al tram entre el Garraf i el Maresme.

El vent acompanya les meduses a la platja

Les barquetes mesuren de 8 a 10 centímetres i tenen una mena de vela de forma triangular, que fan servir per desplaçar-se per l’aigua, fent servir la força del vent. Això fa que, tot i que habiten als mars tropicals i amb temperatures temperades,  sigui habitual que arribin massivament a les platges de mig món, sobretot a la primavera.  Entre els mesos de maig i juny, s’acostumen a veure molt a prop de la costa.

A Barcelona han arribat perquè aquest cap de setmana ha bufat vent del sud-oest, que ha acompanyat aquests invertebrats fins a la platja. A més, les onades de gairebé dos metres que hi ha hagut aquests dies han afavorit aquest fenomen, que ha estat àmpliament fotografiat pels barcelonins. Són molts els que han compartit a través de les xarxes socials aquesta imatge tan poc habitual a la costa del Barcelonès.

 

Un cop fora de l’aigua, aquestes meduses moren i perden el seu suc urticàric, anomenat cnidoci. Això les converteix en unes meduses inofensives, no urticants ni tòxiques. Per això, l’Ajuntament ha decidit no prohibir el bany. Malgrat tot, els experts recomanen evitar tocar-les amb els dits i fregar-se després els ulls, llavis o ferides obertes, ja que podria comportar alguna reacció.

Des de l’Ajuntament, han assegurat que no tenen previst cap operatiu especial de neteja a les platges, ja que consideren que és un residu natural que se l’acabarà emportant el mar. De moment, els animals morts estan sent retirats per l’operatiu habitual de neteja nocturn que hi ha al litoral de la costa.