Les persones que viuen i dormen al ras són especialment vulnerables a la calor. Així ho constata Arrels Fundació, que insisteix que els sensesostre no només pateixen el fred gèlid de l’hivern, sinó que també són un col·lectiu altament perjudicat per les altes temperatures i la forta irradiació solar, ja que “pateixen els cops de calor o es cremen la pell”, assegura Ferran Busquets, director de l’entitat. La fundació disposa d’un espai, anomenat pis zero, en què les persones sense llar poden passar nit, dutxar-se i canviar-se de roba i calçat. És un espai que, segons explica Busquets, “fa un any i mig que vam posar en marxa i en què pot entrar tothom que vulgui sense cap contraprestació”, i hi afegeix que “poden entrar beguts o amb el seu gos”.

Més espais a la ciutat

Arrels Fundació ha posat sobre la taula una proposta

 per emular el pis zero a altres punts de la ciutat. Busquets explica que “serien espais no masificats, repartits pels punts on es detecti que hi ha gent al carrer i adaptats a ells al 100 %“.

Una proposta que, des del carrer, aplaudeixen persones sense sostre, com en Pedro Vilardell. Fa quatre anys que dorm al carrer, i corrobora que si bé “l’hivern és dur, l’estiu tampoc no ho és menys”. Aquests dies, assegura, busca “llocs a l’ombra per dormir i les fonts on omplir garrafes d’aigua per refrescar-me”. Comparteix la filosofia del pis zero, i sobre la qüestió destaca que “espais repartits ens asseguren més intimitat”.

Dispositiu activat per la calor

L’Ajuntament manté aquest cap de setmana activat el protocol per l’onada de calor, a través del qual se centra en les persones vulnerables, com els sensesostre. En aquest sentit, reparteix a les persones que viuen al carrer ampolles d’aigua per assegurar-los la hidratació i prevenir-los dels cops de calor.