(ACN) Els Mossos disposaran de 27 unitats addicionals de seguretat ciutadana i patrullatges nocturns de la Brimo per garantir la seguretat a Barcelona aquest estiu. Ho ha explicat la portaveu del cos, Montserrat Escudé, en una entrevista a l’ACN, en què ha dit que aquestes són algunes de les mesures previstes en el pla d’estiu. Es posarà especial atenció a Gràcia, l’Eixample, Sants-Montjuïc i Sant Martí, sobretot a la franja del litoral barceloní.

“És reforçaran les unitats de seguretat ciutadana i també tot el que té a veure amb ordre públic, ARRO i Brigada Mòbil, sales de comandament i trànsit”, ha detallat Escudé, que ha indicat que la ciutat de Barcelona és un dels punts on es concentren més esforços. El pla, que també inclou reforços en altres punts del país, va arrencar el 24 de juny i s’allargarà fins al 4 de setembre.

Especial atenció a les violències sexuals 

En termes generals, ha remarcat que els principals eixos del pla són la prevenció de les violències sexuals, dels delictes contra les persones, i dels delictes contra el patrimoni com ara furts o robatoris violents. En aquesta línia, ha afirmat que els furts són l’únic índex delinqüencial que es troba per sota dels nivells de l’any 2019, ja que en els darrers anys se n’ha registrat un descens.

Pel que fa a les violències sexuals, ha assenyalat que l’estiu és una època de gaudi al carrer, celebració de festivals i festes majors, és a dir, entorns que “faciliten” que puguin tenir lloc aquesta mena d’episodis. Ha recordat que aquest és un tema que preocupa els Mossos, motiu pel qual fa tot just un any es va posar en marxa el pla d’acció contra les violències sexuals. “Fa un mes vam analitzar les dades que teníem i vam veure que un 14 % de les violències passen en contextos d’oci”, ha comentat Escudé. Alhora, ha dit que el 46 % tenen lloc en establiments d’oci; el 21 %, a la via pública, i el 19 %, en hotels o domicilis.

“Hem treballat un pla de prevenció en establiments d’oci que ha funcionat molt bé, de forma que actualment les conductes que es produeixen en establiments d’oci són menys greus des del punt de vista penal, un 74 % corresponen a tocaments”, ha relatat Escudé, que ha afegit: “La sensibilització dels treballadors ha contribuït a reduir la capacitat d’acció de les persones agressores”. En canvi, ha revelat que en un 36 % de les agressions que succeeixen a la via publica (21 %), el punt de captació havia estat l’establiment. A més, ha indicat que aquesta xifra s’incrementa si s’analitzen les violències que passen a hotels o domicilis (19 %). En un 68 % de les situacions la captació es va fer al local.

Un total de 4.472 armes blanques comissades

Un altre aspecte que amoïna especialment els Mossos és l’ús d’armes blanques en contextos que fins ara no havien estat habituals. En aquesta línia, ha destacat la presència d’aquests elements en entorns d’oci. Ha recordat que el mes de gener es va posar en marxa el pla Daga, orientat a la intervenció i detecció d’aquests elements i que, en els primers sis mesos de funcionament, s’han comissat 4.472 armes blanques, s’han instruït 3.487 denúncies i s’han registrat 925 procediments penals en què hi ha hagut intervenció d’almenys una arma blanca. Amb tot, ha advertit que aquests delictes representen un 7 % del total de delictes contra les persones i 0,3 % del global.

94 lladres de rellotges detinguts a Barcelona

En aquest mateix sentit ha destacat el pla Tremall per combatre els lladres reincidents i ha posat com a exemple els robatoris de rellotges de luxe, una pràctica força estesa arreu d’Europa i que té especial incidència a Barcelona. Ha dit que entre l’11 de maig i l’11 de juliol la policia ha detingut 94 rellotgers a la ciutat. Més de la meitat dels arrestos els ha fet el grup Titani, especialitzat a combatre aquesta activitat delictiva.