L'Hospital Sant Pau incorpora una nova tècnica de reanimació

(ACN) L’Hospital Sant Pau ha incorporat un nou protocol en parts vaginals o per cesària de nadons que requereixen una reanimació en néixer. Aquesta nova tècnica consisteix a deixar el cordó umbilical unit a la mare mentre els pediatres fan les maniobres de reanimació. Els obstetres esperen un mínim de 30 segons i idealment fins al final del batec del cordó umbilical per fer-ne el pinçament.

Aquest procediment encara no es fa de manera rutinària, però el Sant Pau l’aplica basant-se en l’evidència científica disponible. La reanimació neonatal amb el cordó umbilical intacte, asseguren, aporta beneficis molt importants als nounats, però sobretot als prematurs de menys de 30 setmanes o menys de 1.500 grams.

Facilitar la vida fora de l’úter

Amb la tècnica, el nadó pot rebre fins a 100 ml de sang procedents de la placenta, més volum de sang del que administraria en una transfusió. Aquestes mesures, segons explica l’hospital, faciliten l’adaptació a la vida fora de l’úter i redueix el risc d’anèmia i altres possibles complicacions associades a la prematuritat.

Segons la doctora Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau, la implementació del protocol s’ha fet amb la idea que la transició entre vida intrauterina i extrauterina sigui “la més fisiològica possible”

Sanitaris assisteixen un part a l'Hospital Sant Pau

El doctor Pablo Garcia, metge adjunt del servei, indica que el moment de transició a viure fora de l’úter matern és “força breu però complex, amb molts canvis físics i ajustaments orgànics que afecten fonamentalment els sistemes cardiovascular i respiratori del nadó”.

Un part a la setmana requereix aquest tipus de reanimació

Dels 120 parts al mes que hi ha a Sant Pau, almenys cada setmana un nadó requereix una reanimació amb el cordó umbilical intacte o íntegre. Un dels primers nadons prematurs a qui se li ha aplicat és el Sauk, que presentava problemes severs de creixement dins l’úter i que va néixer per cesària amb 35 setmanes i un pes lleugerament superior a 1 kg. Actualment, el Sauk segueix ingressat a la Unitat de Neonatologia de Sant Pau i s’està recuperant molt bé.