(ACN) Els Mossos han detingut 94 persones per robatoris de rellotges d’alta gamma a Barcelona els darrers dos mesos. Ho ha indicat la portaveu del cos, Montserrat Escudé, en una entrevista a l’ACN. Bona part dels arrestos els ha fet el grup Titani, especialitzat en aquests fets delictius i que s’ha reactivat coincidint amb l’arribada de l’estiu. En aquest context, conjuntament amb la Policia Nacional, el 5 de juliol va desarticular-se una banda que hauria robat rellotges valorats en 192.000 euros a Barcelona. Tres persones han entrat a la presó.

La primavera de 2022 els Mossos d’Esquadra van crear el Grup Titani per donar resposta a l’elevat nombre de robatoris de rellotges d’alta gamma a la ciutat de Barcelona. Va estar actiu durant els mesos d’estiu, que és quan aquesta mena de fets delictius es disparen, i el passat maig, amb l’arribada de la calor, la roba de màniga curta que deixa els canells a la vista i l’afluència més elevada de turistes, va tornar-se a reactivar.

Segons ha explicat Montserrat Escudé, en els seus primers dos mesos d’activitat aquest 2023, entre l’11 de maig i l’11 de juliol, la unitat ha registrat un total de 59 detencions a rellotgers a la capital catalana. La xifra s’incrementa notablement si s’hi afegeixen els arrestos del Grup de Delinqüència Urbana de Barcelona, de manera que s’enfila fins als 94.  

Escudé ha assenyalat que l’activitat d’aquest grup s’emmarca en el pla Tremall contra la multireincidència. En aquest sentit, ha destacat la importància de treballar de manera coordinada amb la fiscalia i “acreditar molt bé l’historial delictiu d’aquestes persones perquè després se’n pugui sol·licitar l’ingrés a la presó”, ha detallat. 

Canvi de perfil dels lladres

La portaveu del cos ha explicat que enguany s’està detectant un canvi en el perfil dels autors dels robatoris que solen tenir lloc a la via pública. Habitualment es cometen mitjançant estrebades violentes i fins i tot agressions i afecten en especial els turistes. Ara, explica, han proliferat els multireincidents que actuen pel seu compte i contacten amb grups criminals per fer la receptació.

Ha explicat que el 2019 hi havia grups criminals especialitzats amb diferents membres que s’encarregaven de dur a terme les diferents parts del procés: “Hi havia des del que feia l’estrebada fins al que s’encarregava de la venta del rellotge al mercat il·lícit”, ha comentat. Ara, per contra, les persones que cometen els robatoris solen ser lladres multireincidents que “han vist un nínxol de mercat i han decidit aprofitar-lo”.

Segons Escudé, aquests autors duen a terme el robatori i després, de manera puntual, contacten amb organitzacions que disposen d’una estructura de receptació idònia per poder vendre els objectes que s’han robat al mercat negre. “Hem vist que no són delinqüents especialitzats perquè ens adonem que tenen altres antecedents”, ha apuntat.

Amb tot, ha afirmat que encara hi ha bandes especialitzades que disposen d’una xarxa prou àmplia per assumir tot el procés. Alhora, ha recordat que aquest no és un fenomen específic de la capital catalana, sinó que és present en altres capitals europees.