Les denúncies per violències sexuals a Catalunya han augmentat un 19 % els primers mesos del 2023 en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons les darreres dades dels Mossos d’Esquadra. Gairebé una de cada tres s’ha produït a Barcelona (28 %). El nombre de denúncies no ha parat d’augmentar en els darrers anys, però la policia catalana calcula que encara hi ha una xifra oculta molt elevada, d’entre el 70 i el 90 %.

Des del gener, els Mossos han atès 1.487 víctimes, la immensa majoria dones (1.305, és a dir, el 87,8 %). Pel que fa a les edats, el 38 % són menors d’edat. Si posem el focus en els agressors, s’han detingut o investigat un miler de persones. En aquest cas, en canvi, són gairebé tot homes (95,4 %). La policia només ha vinculat quatre dones amb aquest tipus de delictes. Del total d’autors, un 12,3 % són menors, una xifra més baixa que l’any passat.

Un 60 % dels agressors són coneguts

Les violències sexuals que s’han denunciat en el marc de l’oci nocturn, on s’ha activat un protocol específic, representen un 14 %, amb un total de 180 casos. Malgrat la xifra, els Mossos remarquen que “és l’àmbit on se’n produeixen menys i són de caràcter oportunista”, majoritàriament tocaments (72 %). En aquest context, s’han identificat 99 autors, tres dels quals tenien antecedents penals previs pel mateix tipus de delicte.

La majoria dels fets denunciats, però, s’han comès en un entorn que la víctima considerava segur. De fet, el 60 % dels agressors eren coneguts de la víctima o de persones properes. En l’àmbit de la parella o familiar s’han produït un 31 % dels casos, un percentatge que duplica els que han ocorregut en l’oci nocturn.

En els delictes de violència sexual la víctima tendeix a culpabilitzar-se i per això denuncia menys”
Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d’Esquadra

Des dels Mossos creuen que el fet que la persona sigui coneguda fa més difícil denunciar els fets. D’una banda, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, parla d'”indefensió apresa” en els casos de violència masclista, en què l’agressor anul·la la voluntat de la víctima. De l’altra, diu, en molts casos també entra en joc la culpa, un mecanisme que afirma que no és tan present en altres delictes, com els robatoris.

El full de ruta policial també preveu “desmuntar mites i estereotips”

Del total de fets, els Mossos asseguren que se n’han pogut resoldre el 78 %. Això vol dir que un 22 % encara estan pendents d’aclarir. Per abordar aquesta problemàtica i després que s’activés un pla específic en entorns d’oci, a partir d’ara també se n’implantaran en entorns de lleure, escolars i digitals, a més de posar el focus en les víctimes infantils en l’àmbit familiar. La policia també preveu fer formació i campanyes per “desmuntar mites i estereotips”. Consideren que si s’aborden les violències sexuals des d’un punt de vista únicament policial “estem abocats al fracàs”.