L’acció de bandes organitzades que roben rellotges de gamma alta a Barcelona s’ha multiplicat en els últims anys. L’últim exemple, el del robatori d’un rellotge de mig milió d’euros dijous passat, que els Mossos d’Esquadra van acabar recuperant en un dispositiu que va acabar amb tres detinguts. Però per què algú porta un rellotge de 500.000 €? Antón Vallverdú, fundador i administrador del fòrum Relojes especiales, ha estat clar al ‘bàsics’: “Hi ha un segment molt concret de població a qui el posa portar un rellotge així”. Tot i així, defensa que la majoria d’aficionats “no pretenen ostentar i sovint porten marques cares però que no són conegudes pel gran públic”.

El preu el marca l’exclusivitat

Aquest col·leccionista explica que la producció d’aquests rellotges de gamma alta té una part artesanal, però en cap cas això justifica el preu d’uns rellotges que, en marques com Patek Philippe, pot arribar als dos milions d’euros: “Es fabriquen molt pocs rellotges amb mitjans molt peculiars, però el cost de producció real no és aquesta xifra. Qui marca el preu és l’exclusivitat”. Un rellotge com aquest “projecta qui ets, què fas i també quants diners tens”.

Vallverdú, sobre els robatoris: “Generen inquietud”

Sobre l’augment de robatoris de rellotges, el col·leccionista explica que “generen inquietud” i fan que alguns propietaris no els portin al carrer o només els portin quan els poden cobrir amb una màniga: “Els aficionats són prudents”, assegura. “A Barcelona els robatoris són un problema, com a Madrid, i a Londres són una plaga”, ha afegit.

20 detinguts en el que va d’any per robatoris de rellotges

Els Mossos d’Esquadra l’estiu de l’any passat van posar en marxa una unitat d’investigació especialitzada en robatoris de rellotges de luxe, el Grup Titani, amb 15 agents dedicats. Amb l’arribada de l’època alta del turisme a Barcelona, el grup d’investigació ha intensificat les operacions. Només al maig es van detenir més d’una vintena de persones que s’hi dedicaven, amb centenars d’antecedents acumulats.