Són les sis de la tarda i tot just trepitgen Barcelona amb el cotxe ple fins a dalt i després d’un llarg periple fugint d’Ucraïna. És tan sols una de les famílies amb infants que els últims dies piquen a la porta del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) perquè els orientin a l’hora d’instal·lar-se a la ciutat. Des que va esclatar la guerra, el degoteig de refugiats als serveis de l’Ajuntament és constant.

En les últimes tres setmanes, el CUESB, al Poblenou, ha atès 1.500 persones: els donen informació sobre la protecció temporal i, en cas que la Creu Roja no disposi d’allotjament, dormen al centre com a solució d’urgència. Té 70 places i alguns dies han fet ple. “És tot molt incert. No sabem si arribarà molt més gent… per tant, ens estem preparant per si fos necessari generar un altre dispositiu. Ja l’estem preveient”, explica Montserrat Rovira, cap del servei.

Refugiats Ucraïna serveis municipals
Una nena ucraïnesa pinta mentre la família espera ser atesa pel CUESB

Si a l’inici la majoria d’atesos eren turistes encallats a Barcelona, ara són dones i infants nouvinguts, esgotats i desorientats. La Katerina Yushina ha recorregut més de 3.000 quilòmetres al volant, del municipi ucraïnès Mikolàiv aquí. “He decidit marxar i venir amb la meva filla perquè ja coneixia Espanya. Hi vaig estar de viatge fa quatre anys i vaig pensar que és un país acollidor”, relata.

Més de 1.300 persones acudeixen al SAIER

On també fan una primera rebuda als refugiats és al servei d’acollida a migrants del consistori, el SAIER. Cada dia, en sessions d’una hora i traductor, els resolen dubtes, sobretot què han de fer per sol·licitar la protecció temporal. Precisament aquesta és la consulta de l’Svitlana Pismenska, a qui l’esclat de la guerra va enganxar-la a la localitat d’Uman, tres hores al sud de Kíiv per carretera.

“Vam començar a sentir sorolls molt forts, pensàvem que era una tempesta. Més tard vam veure que havien bombardejat l’aeroport i vam sentir les alarmes perquè tothom es refugiés a casa”, narra. Des que va començar la invasió per part de Rússia, el SAIER ja ha atès més de 1.300 persones de manera presencial, també a través de telèfon o correu electrònic.

Refugiats Ucraïna serveis municipals
Tres dones ucraïneses participen en una sessió informativa al SAIER