Un any després del suïcidi de la Kira, l’alumna de l’Escola Pare Manyanet Sant Andreu, hi ha moltes incògnites encara obertes. Els investigadors han de resoldre si la jove de 15 anys patia “bullying” i si aquest assetjament va ser el detonant que la va dur a treure’s la vida. Aquesta és la tesi que han defensat des del primer moment els seus pares, que, a més, acusen el centre educatiu de conèixer la situació i no fer res per aturar-la.

María José López i José Manuel López han volgut parlar públicament coincidint amb l’aniversari de la mort de la seva filla: “Els protocols antiassetjament existeixen, però l’escola és lliure d’aplicar-los o no. Si després arriba una inspecció, pregunta als responsables del centre si tenen alguna queixa, i si els diuen que no, no fan res. Al final són les famílies les que s’han de deixar la pell lluitant”, s’ha queixat la mare.

Les setmanes anteriors arribava plorant i cada vegada tenia més fòbia social i es tancava més
José Manuel López, pare de la Kira

Fonts del Pare Manyanet Sant Andreu han recordat que encara no se’ls ha acusat directament de res des dels jutjats, malgrat la investigació que continua oberta. De fet, el Departament d’Educació va concloure en un informe que no hi havia indicis d’assetjament en el suïcidi de la jove, però mesos després es van personar com a acusació popular en el cas. També l’Ajuntament de Barcelona està estudiant personar-se judicialment en la investigació.

L’autor del missatge “Mor”, identificat

Una de les qüestions que s’han resolt amb la investigació és l’autoria del missatge que va arribar al correu de la Kira dies després de la seva mort. S’hi podia llegir “Mor” i es va enviar al servidor intern de l’escola. Tot i que no s’ha revelat el nom de la persona que el va enviar, l’advocada penalista i representant de la família, Carla Vall, ha explicat que es tracta d’algú de l’entorn escolar, com ja sospitaven.

“Hem fet molta feina per recuperar informacions entre la família i el centre per explicar els episodis de ‘bullying’, els quals ella patia amb dolor. També per demostrar la situació d’indefensió en què se sentia”, ha dit Vall. En aquest sentit, el pare de la Kira assegura que dies abans del 19 de maig la seva filla va arribar sovint plorant a casa: “Cada vegada tenia més fòbia social i es tancava més”, ha assegurat López. Està convençut que hi va haver un detonant que la va fer prendre aquesta decisió.

La família afirma que en diverses ocasions s’havien posat en contacte amb l’escola pels problemes d’assetjament que patia la seva filla, fet que el centre nega, i no els van oferir mai una solució: “L’escola et fa pensar que és un problema teu i que no li passa a ningú més”, explica la mare. De moment, els jutjats mantenen la investigació oberta i, segons Vall, encara és aviat per determinar si el cas podrà arribar a judici.