(ACN / redacció) L’Agència Europea de Medicaments (EMA per les sigles en anglès) s’ha mostrat a favor d’administrar la segona dosi d’AstraZeneca, fins i tot a les persones més joves. El regulador europeu ha assegurat que els beneficis de la vacuna britànica augmenten amb l’edat i amb una major incidència del virus.

Els beneficis superen els riscos

Segons l’anàlisi dels experts de l’EMA, el risc de morir per covid-19 només és inferior al de patir una trombosi estranya com les que s’han observat amb la vacuna en menors de 30 anys. No obstant això, aquests tenen més risc d’acabar a l’UCI per covid-19 que a tenir aquesta reacció. Per la resta de grups d’edat, suposa més risc el coronavirus que les possibilitats de patir una trombosi. “Esperem que l’anàlisi ajudi els estats a optimitzar l’ús de les vacunes en funció de la seva situació epidemiològica”, ha defensat Peter Arlet, responsable d’anàlisi de dades a l’EMA.

Diferents estratègies de vacunació

Els països de la Unió Europea han posat en marxa diferents estratègies de vacunació amb AstraZeneca, després de detectar-se alguns casos de trombosi pocs freqüents. Espanya, de moment, no ha concretat com continuarà la vaccinació de les persones menors de 60 anys que ja hagin rebut una dosi. Alemanya, en canvi, ha decidit punxar-los una vacuna de Pfizer o Moderna i a Itàlia es manté la segona dosi amb AstraZeneca.

Estudi sobre la combinació de Pfizer i AstraZeneca

Amb l’objectiu que resoldre els dubtes sobre la vacunació amb AstraZeneca als més joves, l’Institut de Salut Carlos II ha fet un assaig clínic a cinc hospitals de l’estat per analitzar l’eficàcia de subministrar una dosi de Pfizer a les persones menors de 60 anys vacunades amb la primera dosi d’AstraZeneca.