Vacuna contra la covid-19

El Ministeri de Sanitat decideix aquest dimarts com es completarà la pauta de vacunació dels menors de 60 anys que van rebre una primera dosi d’AstraZeneca. Serà a la Comissió de Salut Pública, que es reuneix aquest dimarts a la tarda. El ministeri i les comunitats autònomes hauran de donar resposta als col·lectius que es van posar la primera dosi del vaccí, prop de dos milions de persones a l’Estat, que han vist com la decisió s’anava posposant. L’administració de la segona dosi s’ha retardat de les 12 a les 16 setmanes.

Sobre la taula de la comissió hi haurà els resultats definitius de l’informe del Combivacs, que ha estudiat l’eficàcia d’administrar als afectats una segona dosi de Pfizer. També s’avaluaran els informes preliminars d’un altre estudi, en aquest cas de la Universitat d’Oxford, que conclou que combinar dos vaccins diferents provoca més efectes secundaris, però que són lleus o moderats.

La primera dosi de la vacuna, al febrer

La vacunació amb AstraZeneca en menors de 60 anys es va aturar a l’abril per la possible relació del vaccí amb casos de trombosi. Tot i que l’Agència Europea de Medicaments va confirmar un “possible vincle” del vaccí amb casos inusuals, s’ha mostrat partidària de posar-ne la segona dosi. A més, tant l’organisme europeu com Sanitat insisteixen que els beneficis són molt superiors als riscos d’efectes secundaris.

Sigui quina sigui la decisió, però, la Unió Europea ja ha decidit no renovar el contracte amb la farmacèutica a partir del mes de juny. Tot i això, ho ha desvinculat dels possibles efectes adversos i ho justifica pels retards en l’entrega de vaccins.

Entre els col·lectius pendents de la segona dosi hi ha el personal educatiu, que van rebre la primera injecció al febrer. Després de mesos d’espera, el sindicat USTEC tem que part dels mestres rebutgin la segona dosi per manca d’informació.