BTV ha pogut comprovar que els cactus de peiot continuaven aquest diumenge a la tarda a la venda en una de les floristeries del passeig central de la Rambla. Segons Europa Press, el propietari ja venia l’any 2010 aquesta planta en una botiga que tenia en un altre lloc de la Rambla, juntament amb exemplars de cactus de San Pedro, també prohibits per la seva toxicitat. Llavors, el responsable de la floristeria va assegurar als agents denunciants que no en coneixia la prohibició i va retirar les plantes. També els va explicar que ja havia estat detingut l’any 2006 per tenir a la venda exemplars de cascall, una altra planta tòxica i prohibida per l’ordre SCO/190/2004 del Ministeri de Sanitat i Consum.

Aquesta ordre va concretar la llista de 197 plantes medicinals que quedaven prohibides a Espanya arran de l’aprovació de la Llei del medicament. S’havia de desenvolupar posteriorment amb un reial decret específic sobre aquest tipus de plantes, però no es va arribar fer. En tot cas, a partir d’aquella ordre, les plantes al·lucinògenes van deixar de ser al·legals al nostre país i actualment està prohibida la seva venda sota cap concepte. El peiot (de nom científic “Lophophora williamsii”) està considerat “com la cocaïna o l’heroïna perquè té un principi actiu que anul·la la ment de qui el consumeix”, explica el president de la Comissió de Drogues del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Francisco Blázquez.

El responsable de Toxicologia Clínica de l’Hospital Clínic, Santiago Nogué, alerta que “la mescalina és un potent estimulant del sistema nerviós central, que pot actuar com un excitant i al·lucinogen, però també pot arribar a provocar convulsions o, fins i tot, el coma”. Nogué ha explicat que aquesta substància es consumeix per via oral, en forma de pols dissecant el cactus o mitjançant infusions. El seu hàbitat natural és el desert mexicà o altres ambients càlids o tropicals.