Ignasi Camps, cuiner del restaurant Ca l’Ignasi, diu que calen mesos de pluja i, posteriorment, fred per tenir un bon procés de maduració. Entrevistat al programa ‘BTV Méteo’ de Barcelona FM, Camps ha afirmat que “aquest any ha fallat tot una mica”, i, per això, la tòfona no és de gaire qualitat.

Tot i així, les primeres setmanes de març són les millors per recollir la tòfona. Cal, però, anar amb compte perquè està ben madura i es pot fer malbé de seguida. Pot passar de fer “bona olor a molta pudor”, ha explicat l’Ignasi Camps entre rialles.

Per donar a conèixer aquest producte, que es pot trobar en municipis com Cantonigròs, a la comarca d’Osona, l’Ignasi organitza jornades de 14 hores amb grups de gent que hi està interessada. Surten des del seu restaurant per caçar els fongs, els cuinen i, finalment, en fan una degustació.

El cuiner també ha aclarit que és molt important recollir la tòfona amb l’ajuda de gossos ensinistrats, encarregats de marcar la planta que s’ha de collir. De fet, la llei prohibeix caçar-ne de manera aleatòria, perquè llavors faríem malbé tots els fongs del sotabosc.