És una imatge habitual a molts restaurants. Persones que dinen amb el mòbil com a únic acompanyant. O encara més: d'altres que, tot i compartir l'àpat amb gent, miren fixament la pantalla o bé tenen el mòbil sobre la taula. "O amb diaris, o amb el mòbil, el que passa és que molts diaris són digitals. I a part treballo en el món digital i és gairebé una extensió del meu braç. Desconnectes del món professional per connectar-te al món digital i personal." "Si és acompanyada intento no agafar el mòbil, perquè em molesta. Sempre hi ha mòbils sobre la taula, sempre hi ha el típic que no et fa cas mentre estàs parlant..." "És per dir a la persona amb qui estàs: 'Escolta, que has quedat amb mi, no has quedat amb el mòbil'." La situació es repeteix també en altres contextos, com els qui es porten el dinar de casa en una carmanyola. I entre els qui opten per quedar-se a l'oficina, alguns encara van més enllà. "Lo que sí que hacemos a menudo es comer delante del ordenador, o comer en 10 minutos y luego reincorporarnos, pero porque sinó no dan las horas." "La comida, al estar como en medio de la jornada laboral, como que me sobra, entonces intento sacármela de encima rápido." Sigui per estalviar temps o no, un estudi de la Universitat de Saragossa conclou que una quarta part dels ciutadans dediquen només 15 minuts a dinar i que molts treballadors no es prenen tot el temps que els correspon. L'informe també conclou que de dilluns a divendres 4 de cada 10 barcelonins dinen sols i la majoria, un 80 %, ho fan pendents del mòbil. ELENA ESPEITX, antropòloga social de la Universitat de Saragossa "Ocho de cada diez españoles están pendientes del móvil mientras que comen, pero no sólo eso: 6 de cada 10 dejan el móvil encima de la mesa y con sonido, es decir que van a estar pendientes de las llamadas durante toda la comida." Tot i que molts atribueixen a la feina els mals hàbits per dinar, la situació, segons el mateix estudi, no millora quan pleguem. El 90 % dels enquestats sopen mentre miren la televisió.

Segons l’estudi Com mengen els espanyols?, elaborat per la Universitat de Saragossa, el que més condiciona el dinar és la feina, que limita tant l’hora a què mengem com el temps que hi podem dedicar. De fet, alguns dels treballadors que dinen en horari laboral asseguren que ni tan sols s’aixequen de l’ordinador i que mengen davant la pantalla “per estalviar temps”. Només una tercera part dels enquestats es pren tota la pausa que els correspon al migdia per menjar.

L’estudi conclou a més que el 80 % dels enquestats dinen pendents del telèfon i el 60 % fins i tot deixen el mòbil sobre la taula, pendents de qualsevol missatge o trucada. La situació, segons el mateix informe, no millora a l’hora de sopar: el 90 % dels enquestats sopen mentre miren la televisió. Per Elena Espeitx, antropòloga social i membre del Grup d’Investigació en Benestar i Capital Social de la Universitat de Saragossa, és important destacar que això es produeix justament en el moment en què “després de la jornada laboral, els diferents membres de la família poden comentar com els ha anat la jornada”.

Més enllà del telèfon i la televisió, però, l’estudi també fa palès que, a Catalunya, també molts ciutadans opten per llegir mentre mengen, ja siguin diaris, revistes o llibres. D’altra banda, tot i que en molts casos les noves tecnologies estan presents a la taula, l’estudi revela que fer els àpats acompanyat fa que augmenti el temps que hi dediquem. Així ho apunten un 88 % dels enquestats.