La inauguració del pessebre que cada any instal·la el govern municipal a la plaça de Sant Jaume ha conviscut aquest divendres amb un altre pessebre reivindicatiu. Diverses entitats pel dret a l’habitatge n’han muntat un de vivent per exigir el “reallotjament digne” de les famílies que són desnonades. Ho han fet a la plaça de Sant Jaume per denunciar que després de mesos de converses les administracions no han donat resposta ni solucions per garantir el dret a un habitatge digne.
Al pessebre no hi ha faltat cap dels personatges bàsics: l’infant Jesús, Maria, Josep i l’àngel. També hi eren els tres Reis, que en aquest cas, simbolitzen les tres administracions: Ajuntament de Barcelona, Generalitat i Govern espanyol.
Tancada a l’Ajuntament
Les entitats lamenten que després de la tancada de la PAH a l’Ajuntament el juliol passat, quan van aconseguir una reunió amb les tres administracions (govern municipal, català i espanyol) per trobar una solució a l’emergència d’habitatge, els compromisos han quedat en paper mullat.
Tot i que es va fer una segona trobada, la Delegació del Govern ja no en va formar part al·legant que és un “govern en funcions”. Per això insisteixen en “mesures concretes i un calendari d’actuació per executar-les”.
“Pensions indignes”
Els activistes consideren que les famílies que han viscut un desnonament són reallotjades en “pensions indignes i brutes”, i que en molts casos, tenen un termini de tres dies i després es troben al carrer sense cap tipus d’alternativa d’habitatge. En aquest sentit, demanen al consistori que supervisi l’empresa que gestiona aquests reallotjaments perquè tinguin en compte la realitat de les famílies i parin atenció a l’arrelament i les necessitats especials.
També han recordat que a la tardor van organitzar una castanyada alternativa per assenyalar un edifici de la ronda de Sant Pere, propietat de la Generalitat, que s’ha subhastat en dues ocasions sense èxit. Les entitats proposen que aquest bloc es destini a les famílies que estan en espera d’un pis de la Mesa d’Emergència.
Dos anys d’espera a la Mesa d’Emergència
Segons les entitats, actualment hi ha 600 famílies reallotjades en pensions a Barcelona i 553 en llista d’espera a la Mesa d’Emergència. Per això, remarquen que no deixaran la lluita fins que s’aconsegueixi reallotjar de manera digna totes aquestes persones perquè “no poden esperar més”.
Entre els col·lectius que s’han sumat a la convocatòria hi ha la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Resistim al Gòtic, 500×20, el Grup d’Habitatge de Sants, l’Oficina d’Habitatge de Gràcia, la Xarxa de Suport Mutu de Trinitat Vella i l’Associació de Veïns de Sagrada Família.