El Divan i Il Templo della Pizza són dos restaurants ubicats al número 17-19 de l’avinguda de Gaudí. Tots dos tenen xemeneies que travessen per dins l’edifici que ocupen fins sortir pel terrat. Ja fa anys que els veïns es queixen de les molèsties que provoquen els tubs: fums, greix i perill d’incendi. Les molèsties afecten tres finques situades a l’avinguda de Gaudí, 17-19; avinguda Gaudí, 21, i Rosselló, 410.

Fa set anys que les tres comunitats veïnals es queixen de les molèsties que ocasionen les sortides de fums dels establiments, sobretot perquè asseguren que suposen un gran risc d’incendi. De fet, expliquen que ja n’hi ha hagut dos. L’últim es va produir fa dos mesos. Segons un dels veïns, Joan Simarro, el foc es va originar “a causa de que els tubs estan plens de greix i això es va escalfant, escalfant fins que arriba un moment que s’encén”.

Impotència veïnal

Una altra veïna, Rosa Maria Colet, explica que “vam viure totes aquelles hores amb molta angoixa”. També amb impotència “i molta ràbia de veure que anem posant denúncies, anem queixant-nos però aquí no se soluciona res”.

Els veïns alerten que, després de l’últim incendi, s’han reparat els desperfectes als restaurants, però no s’han canviat els tubs de les xemeneies. Unes canalitzacions que, a més, no passen per fora de l’edifici, sinó per l’interior. Per això, reclamen a l’Ajuntament que exigeixi als propietaris el canvi dels tubs.

Quatre expedients

Des del districte asseguren que coneixen el problema i que l’intenten solucionar. El regidor de l’Eixample, Jordi Martí, ha explicat als veïns que els establiments “tenen quatre expedients, dos cada local. S’han incoat dos expedients en els quals s’ha instat a arreglar tots els elements en 15 dies”. Afegeix que “si els tècnics observen perill per a les persones o observen perill d’incendi (…) l’ordre de cessament de l’activitat serà immediat”.

Per la seva part, els responsables dels dos restaurants afirmen que estan en procés de fer els canvis necessaris a les xemeneies per adequar-les a la normativa.