Els veïns de la Barceloneta han detectat que ha augmentat el nombre de persones que dormen al ras als jardins del Parc de la Catalana. Afirmen que el fenomen augmenta a l’estiu, i coincideix amb l’horari de tancament dels locals d’oci nocturn propers, la qual cosa provoca problemes de brutícia, incivisme i insalubritat.

Llaunes, ampolles, papers, bosses i tota mena de restes d’una nit de festa. És el que es troben els veïns que passegen pel Parc de la Catalana als matins, i el que recullen les brigades de neteja cada vegada que hi fan la ronda. Els encarregats de la conservació del parc reconeixen que es tracta “sobretot de turistes incívics, que no respecten l’entorn, i deixen totes les deixalles fora de les papereres”, explica Juan Avellaneda, un dels treballadors del reforç estiuenc. D’altres, dedicats a la jardineria, admeten que “ens costa tallar la gespa dels parterres, perquè hi ha qui hi dorm i no es vol moure, i a vegades ens insulten”, afirma una operària.

L’Associació de Veïns de la Barceloneta apunta que el fenomen creix amb el turisme massiu. El vicepresident de l’entitat demana “la intervenció de l’Ajuntament per resoldre el problema”, explica Manel Martínez. I apunta que “no cal més neteja, cal que s’embruti menys; i per això cal més vigilància”. Ara bé, Martínez detalla que “no necessitem una policia activa, de mà de ferro com algú s’entesta a dir, necessitem una policia preventiva“. És una proposta “en positiu”, que s’emmarca en la manera com l’entitat vol gestionar els efectes de la massificació turística al barri. En aquest sentit, alguns veïns han recordat que quan es va inaugurar el parc, als anys 90, ja hi havia un vigilant que tenia com a missió garantir els comportaments cívics a l’entorn.