Aquest dimecres el personal de Parcs i Jardins s’ha concentrat a la plaça de Sant Jaume en el marc d’una aturada de quatre hores com a protesta per un cas d’assetjament sexual. El cas té sentència favorable a les denunciants, però encara no és ferma perquè s’hi ha recorregut en contra. Mig any després de la resolució judicial, els manifestants denuncien que el treballador processat no ha rebut cap sanció i fins i tot, diuen, ha estat ascendit. Per això, demanen la dimissió del president de Parcs i Jardins, Eloi Badia, i del gerent de l’empresa municipal.

La protesta no s’acaba aquí, ja que demanen la reparació de les víctimes que van patir assetjament per raó de sexe durant el 2008 per part del seu cap i que s’aturin les represàlies que asseguren patir les delegades sindicals que van acompanyar les denunciants.

Es tracta del primer cas d’assetjament per raó de sexe que es denuncia a l’empresa municipal. El Jutjat Social número 3 de Barcelona va emetre una sentència que dona la raó a les denunciants. La resolució està motivada en bona part per uns informes mèdics en què també s’assenyala, segons les delegades sindicals d’igualtat de Parcs i Jardins, que hi ha indicis d’assetjament sexual. Parcs i Jardins va interposar un recurs de súplica contra la sentència.

Comentaris desagradables

“Em demanava que li ensenyés les calcetes i ens deia en broma que ens ajudaria a canviar-nos al vestuari”. Ho explica Xènia Navarro Blasco, treballadora de Parcs i Jardins. I afegeix que un dia davant de tots els companys, mentre esmorzaven, va explicar que feia teràpies a casa i el seu cap li va proposar d’anar-hi. Ella li va explicar que hi havia llista d’espera i el seu cap li va respondre: “Per fer-te ‘polvos’ no m’estranya que hi hagi cua”. La Xènia explica que si bé sempre li havia parat els peus, aquell dia “em va començar a minar” ja que el seu cap la va seguir i li va dir: “T’estic dient que em toquis, no que em follis”. La jove afirma que aquests comentaris i d’altres van venir després de defensar la Maite, una companya a qui la mateixa persona havia assetjat.

La Xènia, encara de baixa, assegura que aquests fets han suposat un daltabaix per a la seva salut mental.

Les delegades sindicals denuncien represàlies

Les representants sindicals que van acompanyar la Xènia i la Maite en el procés denuncien que l’empresa ha ascendit de càrrec l’assetjador i que li han commutat la sanció que li corresponia a canvi d’un curs de formació. També afirmen que pateixen represàlies per part de l’empresa. Entre d’altres, diuen que han publicat informació privada i s’ha obert un protocol d’investigació per haver acudit a la premsa per explicar els fets. Aquest últim cas afecta tant les delegades sindicals com les denunciants.

L’Ajuntament afirma que ha actuat correctament

L’Ajuntament de Barcelona assegura que, un cop van tenir coneixement dels fets, es va aplicar el protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe com a mesura de protecció. A més, afirma que el nomenament de l’assetjador en el nou càrrec es va produir abans de tenir coneixement dels fets. El proper 2 de juliol està prevista una trobada entre les denunciants, Eloi Badia, Laura Pérez i un representant d’alcaldia.