Justícia

(EFE/redacció) Un jutge ha condemnat l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, que depèn de l’Ajuntament, a pagar 15.000 euros d’indemnització a dues treballadores de l’empresa que, segons la sentència, han “sofert assetjament per raó de sexe” per part d’un superior.

La sentència considera provat que les dues treballadores van estar de baixa des de l’octubre del 2019 fins al maig del 2020 “per trastorn d’ansietat en relació amb estrès laboral”, amb seguiment de psicòleg en un cas i de psicòleg i psiquiatre en l’altre.

Segons la sentència, l’empresa va sancionar l’agressor per dues “infraccions molt greus” —assetjament per raó de sexe i laboral—, amb 11 dies de suspensió de sou i feina per cadascuna d’elles. Si bé una d’aquestes sancions, indica el jutge, es va convalidar per “la realització d’una formació i acompanyament especialitzat per modificar comportaments considerats com a discriminatoris per raó de sexe”, en el cas de l’altra “es va deixar en suspens per a un termini de sis mesos, amb l’obligació de fer una formació específica per modificar les actuacions d’assetjament laboral”.

Recurs de Parcs i Jardins

Segons informa l’Agència EFE, la sentència dictada pel Jutjat Social número 3 de Barcelona assenyala que a l’empresa “no se li pot fer cap retret” donat que va actuar amb la “diligència exigible” una vegada les treballadores van denunciar l’assetjament.

Parcs i Jardins ja ha interposat un recurs de súplica a la sentència. Segons recull EFE, perquè “existeix reiterada jurisprudència en la qual la indemnització no és exigible si no s’acredita la responsabilitat empresarial, malgrat que existeixi un perjudici”.

La CGT exigeix dimissions

Una vegada coneguda la sentència de la Justícia, el sindicat CGT ha demanat la dimissió del regidor responsable de Parcs i Jardins, Eloi Badia, i del gerent de l’empresa, Francesc Jiménez.

Malgrat que el gerent ha estat absolt, la CGT considera que Jiménez “és responsable de mitigar els expedients disciplinaris de l’agressor, del trasllat de l’entorn que va atestar a favor de les agredides i de la repressió sindical” sobre la delegada d’Igualtat, Azucena Sánchez, qui ha estat traslladada a una altra destinació.

El sindicat denuncia que l’assetjador ha estat ascendit. És un extrem que confirma l’Ajuntament, tot i que concreta que aquest ascens es va produir abans que Parcs i Jardins tingués coneixement dels fets.

Segons recull EFE, el consistori concreta que “Parcs i Jardins, d’acord amb tots els protocols, en tenir coneixement dels fets, va apartar aquest treballador del seu lloc de treball, es va suspendre la incorporació al nou lloc i va passar a fer altres funcions, que no comporten comandament, dins de Parcs i Jardins durant tot el temps que ha durat el procés. Una vegada finalitzat, havent complert la sanció imposada i amb un informe favorable del seguiment que se li ha fet, s’ha reincorporat com a responsable territorial“, indica el portaveu del consistori.