El càncer de pulmó és el més letal de tots. A Catalunya l’any 2021 hi va haver 3.401 defuncions per aquest tipus de càncer segons l’informe anual de l’Associació Espanyola contra el Càncer. El pneumòleg i membre de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Pere Casan, explica que, tot i que el radó, l’amiant i la contaminació de l’aire poden provocar tumors als òrgans respiratoris demana “no perdre de vista que la causa número u del càncer continua sent el tabac”.
Si la gent deixés de fumar ens pneumòlegs ens quedaríem afortunadament sense feina
De fet, assegura que entre un 85 i un 90 % dels casos d’aquest tipus de tumor són a causa del tabac. “Si la gent deixés de fumar ens pneumòlegs ens quedaríem afortunadament sense feina”, subratlla. Altres causes de càncer de pulmó, concreta, són el radó, la inhalació de partícules d’amiant en entorns laborals i la contaminació de l’aire. “s’ha demostrat que les partícules que surten de la combustió de gasoil s’enganxen al pulmó i poden causar càncer”, detalla Casan.
El radó, segona causa de càncer de pulmó
A Espanya, relata Casan, la segona causa de càncer de pulmó és el radó, un gas radioactiu que es produeix per la descomposició de l’urani. “El trobem emmagatzemat sota alguns terres granítics i en ocasions es filtra a les cases”, explica. És un problema que algunes comunitats autònomes, com Galícia.
Més càncers de pulmó en zones urbanes i industrials
El mapa de l’Atlas de Mortalitat per Càncer a Espanya i Portugal 2003-2012 mostra els punts (en vermell) on hi ha més concentració de defuncions per càncer de pulmó. Barcelona i Madrid, on la contaminació és més elevada, apareixen en aquest mapa com dues de les zones urbanes amb més morts per tumors als pulmons. També hi figuren àmplies zones d’Andalusia i Extremadura, on el nombre de fumadors és més elevat que a la resta de comunitats.