Patinadors i comerciants del Raval no volen marxar de la plaça dels Àngels. La proposta del regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que ha explicat que s’estan mirant espais alternatiusun d’ells podria ser la façana marítima— ha caigut com una galleda d’aigua freda. Els patinadors van tenir una reunió fa dues setmanes amb l’Ajuntament i lamenten que no se’ls traslladés aquesta opció. Des de l’Ajuntament, però, asseguren que no es vol fer fora ningú i que segueixen dialogant amb els “skaters”.

“Barcelona no és conscient d’aquest patrimoni”

Tot i que tan sols es tracti d’una proposta, els patinadors segueixen defensant que la reforma no suposi la fi a l’espai que els serveix per a la pràctica esportiva de l'”skate”. Un dels portaveus del col·lectiu, Pol Martin, lamenta que la ciutat que “té per accident la categoria de meca de l'”skate” mundial no ho vegi amb bons ulls i no sigui conscient d’aquest patrimoni”.

També ha afirmat que els patinadors no es desplaçaran al front marítim: “Això no passarà. Voler moure els patinadors és no entendre allò que fa important la plaça dels Àngels”. Ha explicat que precisament l”skate” a la plaça dels Àngels tracta d’aprofitar l’arquitectura urbana preexistent, i no pas un “skatepark” construït expressament per a practicar a aquest esport.

“Suposarà la desaparició de tot un teixit comercial”

Al voltant de la plaça hi han proliferat botigues especialitzades en la pràctica d’aquest esport, i els comerciants afirmen que els patinadors beneficien una vintena d’establiments. “Això suposarà la desaparició de tot un teixit comercial”, pronostica Jordi Bordas, gerent de l‘Eix Comercial del Raval. I també lamenta que al Raval, “quan tanca una botiga petita arriben franquícies que poc tenen a veure amb el barri i el veïnat”.

La Serena Calvanelli fa 15 anys que regenta la botiga Rufus Macba i va assistir a la darrera reunió amb l’Ajuntament. “Semblava que havien entès l’important que és aquest esport per a l’economia del barri, però ara veig que no. Hi ha molts bars, restaurants botigues que donen molta vida a aquesta part del Raval”, explica.

L’AV del Raval vol recuperar la plaça per a usos veïnals

Amb tot, l’AV del Raval considera que és important tornar a recuperar la plaça dels Àngels per a usos veïnals. Per tant coincideixen d’entrada amb la postura municipal de traslladar el col·lectiu de patinadors a altres zones com la façana marítima.

“No poden estar a la plaça dels Àngels, davant del MACBA, perquè no només repercuteix a la plaça, també en els entorns on hi ha veïns que afirmen no poder dormir a la nit“, assenyala el president de l’AV del Raval, Antonio Martínez. En aquest sentit asseguren que el millor és ubicar-los en “un lloc aïllat, sense veïns”.

L’Ajuntament defensa que no es vol fer fora cap col·lectiu

Des del Districte de Ciutat Vella neguen que es vulgui fer fora cap col·lectiu amb la reforma de la plaça. Expliquen que la façana marítima és un dels espais alternatius que es plantegen per a la pràctica de l'”skate”, però subratllen que tot plegat es tracta en converses amb patinadors, comerciants i altres col·lectius.