El Departament de Drets Socials acaba de posar en marxa a Barcelona el projecte Barnahus, un servei pioner per atendre infants i adolescents que han estat víctimes de violències sexuals. El projecte es va posar en marxa a Tarragona l’any 2020 i des de l’aleshores se n’han obert 13 a tot Catalunya, però a Barcelona, encara no n’hi havia cap. Es tracta d’un espai que reprodueix una llar, on treballa un equip multidisciplinari. L’objectiu és unificar tota l’atenció als menors en un únic lloc i evitar que s’hagin de traslladar a les diferents instàncies, com el jutjat o el centre mèdic.

Evitar la revictimització

Aquest tipus d’atenció als infants va néixer a Islàndia i, de fet, la paraula Barnahus significa casa dels infants” en islandès. L’objectiu principal és evitar la revictimització dels menors que han patit abusos. En moltes ocasions els infants han de relatar els fets que han patit diverses vegades: a la comissaria, davant d’un jutge o al metge. Es calcula, que de mitjana ho han de fer quatre vegades. En aquest espai, ho fan una sola vegada. Fins i tot, tècnics de Justícia es poden traslladar fins a les instal·lacions per enregistrar la seva declaració en aquesta sala, amb un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda.

Un espai de 700 metres quadrats a Barcelona

A la ciutat el Barnahus s’ha instal·lat en un espai de 700 metres quadrats, al carrer de la Marina, que originàriament eren vuit pisos. Es tracta d’una superfície que duplica l’habitual i que correspondria a dos serveis, per volum de població que s’atendrà aquí.

En les properes setmanes, un equip format per 11 professionals, començarà a atendre els infants. Es tracta de persones expertes en diversos àmbits, que fins i tot faran teràpia amb gossos. Hi ha una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i personal administratiu. També s’hi desplaçarà
personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòloga i psiquiatra del Departament de Salut, entre d’altres.

Una seixantena de menors en espera

Els responsables del servei han explicat que ara ja hi ha una seixantena de menors que estan en espera de poder ser atesos a Barcelona. El primer Barnahus es va posar en marxa a Tarragona i des del 2020 els casos detectats s’han triplicat. S’espera que passi el mateix amb la resta d’unitats que comencen a funcionar. El conseller de Drets Socials Carles Campuzano ha afirmat que serveis com aquests “augmenten la possibilitat de detectar més casos”.