Aquest dijous al Parlament de Catalunya s’ha votat una resolució per protegir l’edifici històric de l’antiga Unió Cooperatista Barcelonesa, al carrer del Comte d’Urgell, 176. La resolució, presentada per la CUP a la comissió de Justícia, ha estat rebutjada per set vots a sis. Hi han votat a favor els grups parlamentaris d’ERC, En Comú Podem i la CUP; en contra els del PSC, VOX, Ciutadans i el grup mixt, i s’ha abstingut el de Junts per Catalunya.

L’Ajuntament es va comprometre a no enderrocar l’edifici

La plataforma Salvem la UCB havia donat suport a la resolució que la CUP ha presentat al Parlament, ja que la setantena d’entitats que agrupa demanen anar més enllà de la protecció actual de l’edifici. Volen que s’hi facin equipaments per al barri i que se’n restitueixi la propietat. Asseguren que la venda que l’entitat va fer de l’immoble va ser forçada per la situació que la va empènyer el règim franquista.

El mes de març, el conjunt es va protegir amb el nivell C, que garanteix la conservació de la façana i del teatre del primer pis, una protecció que des de la plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa consideren del tot insuficient. A començaments del 2022, el consistori havia demanat que se’n fes un informe patrimonial arran de la notícia que l’Arquebisbat de Barcelona, el propietari actual, en fes una cessió a l’Hospital Clínic per fer-hi un centre d’investigació.

Decepció a la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista

Per a la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa ha estat una decepció que no s’hagi aprovat aquesta resolució, i que no hi hagi un suport decidit en la recuperació del patrimoni i la memòria.

Per a Rolando d’Alessandro, membre de la Plataforma Salvem la UCB, cal restituir els usos antics i col·lectius d’aquest edifici. També en destaca la gran transcendència social que va tenir. Per a ell, cal donar contingut a la llei de memòria històrica amb casos concrets, i aquest en seria un bon exemple.

Cal donar contingut a la llei de memòria històrica amb casos concrets, i aquest en seria un bon exemple”
Rolando d’Alessandro, Plataforma Salvem la UCB

La plataforma es reunirà per analitzar la situació i decidir els passos a seguir a partir d’ara.