L’Ajuntament va aprovar dijous en comissió de govern el nivell C de protecció patrimonial de l’edifici de l’antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa. Això en garanteix la conservació de la façana i del conjunt del teatre del primer pis, però per la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa, aquest nivell de protecció queda curt. L’edifici es va posar en perill arran de la cessió que va fer la propietat a l’Hospital Clínic per fer-hi un centre de recerca.

Conservar l’edifici i destinar-lo a equipaments

L’abril del 2021 una trentena d’entitats van fer pressió per evitar el possible enderroc de l’antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, al número 176 del carrer del Comte d’Urgell, i van aconseguir que l’Ajuntament frenés qualsevol intervenció per estudiar-ne el valor patrimonial.

Amb la protecció atorgada ara, s’ha de mantenir i restaurar la façana principal i recuperar els buits en planta baixa; així com conservar l’antic teatre i les escales que hi donen accés, incloent els elements decoratius d’interès com ara baranes, fusteries, pilars de fosa, sostres, etc. Però això no és prou per a la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa, que estudiarà com fer-hi al·legacions per aconseguir que es consideri Bé Cultural d’Interès Local.

Lluitarem per aconseguir que l’edifici tingui un ús comunitari”
Xavier Becerril, Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa

Interrogant sobre el projecte de l’Hospital Clínic

L’acord entre l’Arquebisbat i l’Hospital Clínic cedia l’edifici al centre hospitalari en règim de dret de superfície a 75 anys. La intenció era aixecar-hi el Centre d’Innovació en Tecnologia Sanitària (CATI), amb prop de 8.000 m2, vuit plantes i dos soterranis.

Tot i que l’Hospital Clínic no s’ha pronunciat, el tipus de protecció aprovada, el C, permetria encara tirar endavant el projecte.

La Unió Cooperatista Barcelonesa es va fundar als anys 20 del s. XX

La Unió Cooperatista Barcelonesa va néixer a finals dels anys 20 de la fusió de les cooperatives El Rellotge i La Dignitat, ambdues fundades a principis del segle XX. L’any 1931, es va instal·lar a Comte d’Urgell, 176, on va créixer fins al punt de tenir 1.500 famílies associades i una seixantena de sucursals a la ciutat.

Imatge històrica de la Unió Cooperatista Barcelonesa

Amb la dictadura, a principis dels 60, l’Arquebisbat va adquirir la finca, que ha acollit la parròquia de Sant Isidor fins al 2021.