L’Ajuntament va descobrir la presència de plom i pesticides perquè estava construint al Parc de Sant Martí una àrea d’esbarjo per a gossos. Seguint els protocols habituals que s’utilitzen quan s’urbanitzen zones sensibles es van realitzar anàlisis de la qualitat del sòl, abans de començar les obres. En aquestes anàlisis es va detectar una concentració elevada de contaminats, que superava els llindars establerts per a usos urbans. 

Un cop obtinguts aquests resultats i seguint les recomanacions realitzades per l’Agència de Residus de Catalunya, es va procedir a tancar la futura àrea de gossos i replantejar-se el projecte, a la vegada que es va decidir fer un estudi més ampli sobre la qualitat del sòl a la resta del Parc de Sant Martí.

Les dades extretes han conclòs que a la zona dels horts urbans de Can Cadena i la dels jocs infantils a Ca l’Arnó també hi havia presència de contaminants. Les anàlisis van posar de manifest que en aquests espais els nivells de contaminació era molt inferiors als detectats a la zona de l’esbarjo per a gossos. No obstant això, eren uns valors que mereixen una acció preventiva de tancar els espais i realitzar noves anàlisis, aquest cop més específics, que ajudaran a saber els passos a seguir després.

De moment, l’Ajuntament ja ha iniciat les mesures pertinents a l’àrea de gossos. Es retiraran entre 1,5 i 2 m de terres preexistents que seran substituïdes per unes de noves. També es canviaran els elements vegetals situats a la zona.

Els veïns demanen actuacions contundents

El president de l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, Toni Santos, ha qualificat la situació de preocupant, tot i que ha explicat que l’Ajuntament els ha mantingut informats en tot moment. L’entitat reclama al consistori “que no els tremoli el pols” a l’hora d’intervenir i que es prenguin mesures contundents al parc per fer-ne desaparèixer els contaminants. En aquest sentit, Santos ha instat que es tanqui la zona durant el temps que calgui però “que quan s’hagi dit que s’ha sanejat, que realment estigui sanejat i no s’hagi de parlar mai més d’aquest problema”.