El CIE de la Zona Franca no compleix la funció d’executar devolucions per la qual està pensat i ho fa com a centre carcerari. Així ho afirma la Fundació Migra Studium, que assegura que un 62 % de les persones que hi van passar el 2017 van ser finalment alliberades un cop passat el límit legal de 60 dies que, per llei, poden estar-hi interns. La raó és que, en la majoria dels casos no tenien prou documentació o l’estat espanyol no tenia cap conveni de col·laboració amb els països d’origen i, per això, van quedar alliberats amb mesures cautelars.

Segons la fundació, un cop fora dels CIE els interns es troben en una situació greu de vulnerabilitat. Per això Migra Studium demana que s’habilitin centres oberts i que s’acompanyi als immigrants per facilitar-ne la integració. Aquesta situació s’ha reforçat després de l’elaboració de l’informe del 2017 del CIE de la Zona Franca fet després de més de 200 visites a interns.

Pals a les rodes a les ONG

Un dels problemes amb els quals es troben les ONG són les dificultats per fer visites als immigrants que hi ha al Centre d’Internament d’Estrangers. Actualment només poden visitar a aquells interns que ho sol·liciten explícitament i, en molts casos, desconeixen que hi tenen dret i tampoc no coneixen les entitats. A més, des de Migra Studium s’apunta que hi ha d’altres CIE com el d’Algecires i el de Tarifa en els quals les ONG poden accedir sense problemes a les llistes senceres dels interns.