“Fa uns cinc o sis anys va començar a venir molta gent a vendre il·legalment”, assegura una paradista de la plaça Catalunya, qui manté un petit negoci amb una tradició familiar que es remunta a fa 80 anys. Al llarg del temps han hagut de reinventar-se per sobreviure. Per exemple, el 2018 van haver de fer front a la prohibició de vendre menjar per a coloms, una pràctica habitual al centre de la ciutat que els suposava al voltant de la meitat del seu volum de negoci.

Gairebé un lustre després, només queden en peu dues de les quatre parades. Ara, però, el principal repte és fer front a la venda ambulant il·legal, que ven productes similars a un preu inferior. “Fa uns anys que venen els mateixos productes que nosaltres, però sense permís”. I això està enfonsant mica en mica la viabilitat del seu negoci: “Portem aquí tota la vida i hem d’estar aguantant. Hi ha dies que et tornes a casa amb més despeses del que has guanyat i amb la impotència de veure com ells se’n van sense gènere”, lamenta una paradista, que demana ocultar la seva identitat per por a represàlies.

Per estar-hi, han de pagar una llicència a l’Ajuntament que acredita la seva activitat dins del mòdul establert. Aquest espai està als costats dels accessos del cercle central de la plaça, però no poden traspassar-lo. En canvi, els venedors ambulants se situen al seu voltant i s’anticipen a ells. Una de les pràctiques habituals és situar-se davant de la parada del Bus Turístic, a qui els venen, entre altres productes, barrets per mitigar la calor.

Els ambulants s’estan emportant tota l’economia del centre i els negocis del centre ens n’anem en orris

paradista de plaça de Catalunya

“Ens sentim totalment desprotegits”

Responsables d’una de les paradetes reporten inseguretat davant dels venedors ambulants, amb els que afirmen haver viscut situacions tenses. Asseguren haver denunciat la situació de forma reiterada a la Guàrdia Urbana i que els aconsellen canviar d’ubicació i pactar amb ells per evitar conflictes. “Volem reclamar que es pugui fer d’una altra manera. Nosaltres paguem els nostres impostos i volem conservar el nostre negoci al nostre lloc. Ells no aporten res, que la llei acabi amb això”, reclamen.

Un equip de betevé ha estat present quan hi havia agents de la Guàrdia Urbana patrullant la zona i no hi ha hagut incidents. En canvi, quan els agents de la policia marxen “tornen a aparèixer (els venedors ambulants), t’insulten, t’escupen i et llencen el gènere que també venen ells”, reporta una paradista. Un altre, en canvi, nega haver patit cap situació conflictiva amb ells, però sí lamenta que s’emportin part del seu negoci de manera fraudulenta.