verola del mico qué és símptomes

(ACN) – Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya pugen a 1.921, dels 2.766 sospitosos o probables. La majoria dels confirmats són homes entre els 20 i els 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 22 d’agost. Des que va començar la vacunació, el 21 de juliol, fins a aquest dijous, s’han administrat 1.536 dosis del total de 1.643 dosis de la primera entrega del Ministeri de Sanitat a Catalunya. En la darrera setmana s’han inoculat 18 dosis.

Salut espera que amb l’actual divisió en cinc de cada dosi de la vacuna de la verola del mico es pugui arribar a unes 10.000 persones a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ que s’estan administrant les vacunes “de manera intradèrmica”, un fet que “no és habitual”, però que els permet “posar entre quatre i cinc vegades més el nombre de dosis que tenen”.

Les no administrades es reserven majoritàriament per vacunació postexposició. A més, hi ha 2.146 dosis més d’una segona entrega de la setmana passada que es començaran a administrar properament en diversos centres repartits per Catalunya. En total, Catalunya té assignades 3.789 vacunes contra la verola del mico, que és la suma de la primera i la segona entrega fetes fins ara. La vacunació es fa sempre amb cita prèvia.

Símptomes de la verola del mico: febre, fatiga i erupcions

Gairebé tots els casos registrats de verola del mico han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis (una inflamació del recte que pot causar diarrea) i afectacions oculars, que en ocasions han requerit hospitalització però que ja estan donats d’alta.

Segons ha informat el Departament de Salut, la majoria de lesions provocades per la malaltia s’han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal, i en la major part dels casos també s’ha presentat en altres localitzacions. El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.