L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’informe La salut a Barcelona 2020, una macroradiografia de l’estat de salut dels barcelonins durant l’any 2020 (quan va esclatar la pandèmia) i que, a més, inclou algunes dades també de l’any 2021. L’informe extreu algunes conclusions que han activat les alarmes de l’ASPB, com el fet que s’han detectat i diagnosticat un 22 % menys de càncers a Barcelona. Ho demostren les xifres: mentre que el 2019 es van diagnosticar 9.821 càncers, el 2020 en van ser 7.618 (un 22 % menys).

També s’han detectat un 36 % menys de malalties cròniques respecte a l’any 2019, abans que hi hagués confinaments i que el sistema de salut pública se saturés per la covid-19. En concret, a Barcelona es van deixar de diagnosticar un 34,1 % de casos d’hipertensió arterial, un 33,8 % de casos de diabetis i un 29,3 % de casos de cardiopaties isquèmiques. Més enllà de les malalties cròniques, l’informe de l’ASPB també avisa que han baixat de mitjana un 6,4 % els diagnòstics d’ansietat i angoixa.

Reclamen més recursos a la Generalitat

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha instat la Generalitat a dotar de més recursos la salut pública per poder donar la volta a la situació i reforçar la primera capa assistencial. “Revertir els infradiagnòstics també vol dir dotar bé financerament el sistema de salut”, ha reblat Tarafa. Per la seva banda la gerent de l’ASPB, Carme Borrell, ha lamentat l’infrafinançament que té la salut pública des de la crisi econòmica del 2008, alhora que ha avisat que “si no som capaços de tenir pressupostos més alts, ens costarà avançar”.

Empitjora la salut mental dels barcelonins

Tot i la davallada en el diagnòstic d’algunes malalties, Barcelona sí que ha detectat que s’han disparat els problemes de salut mental entre la població: si l’any 2016 hi havia un 16,5 % d’homes i un 19,9 % de dones amb “mala salut mental”, aquest 2021 ja són un 23,3 % d’homes i un 35,8 % de dones. La franja que ha augmentat de manera més acusada és la de dones entre 15 i 44 anys: ha crescut del 17,6 % al 41,4 %.

Pel que fa als adolescents, l’Agència de Salut Pública també alerta que han anat a l’alça els riscos de patir problemes de salut mental des del 2016. Aquell any tenien risc de patir-ne un 7,9 % dels nois i un 10,4 % de les noies; ara estan en risc un 11,2 % els nois i un 19,9 % les noies. La situació empitjora als barris amb un nivell socioeconòmic més desfavorit, on els percentatges pugen fins a l’11,6 % i el 24,8 %, nois i noies respectivament. Un reportatge de betevé ja va posar el focus a l’empitjorament de la salut mental dels joves arran de la pandèmia.

Comparteix a: