(ACN) El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, assegura que aquest hivern “serà clau” en relació amb l’evolució de la covid-19: “L’hivern passat no vam tenir la grip, portàvem mascareta i els virus competeixen entre ells”. A més, ha afegit: “Veurem com ens comportem en el sentit de la prudència i si podem fer una vida més o menys normal, tindrem un horitzó més clar de cara al 2022”. Padrós ho ha explicat en el darrer videopodcast impulsat per l’expresident de la Generalitat Artur Mas.

Padrós ha plantejat que cal un canvi en els marcs normatius del sistema sanitari i ha afirmat que els recursos s’haurien de gastar de “manera diferent”. A més, considera que els sistemes de vigilància de salut pública han quedat “obsolets”: “El nostre sistema sanitari necessita més musculatura, hem resistit però hem patit moltíssim i el país necessita repensar quin model de protecció volem”.

“Ens hem de reinventar”

Considera que el país té un sistema sanitari pensat per a les necessitats de finals del segle XX, per això, creu que “ens hem de reinventar”. En aquest sentit, diu que tenim una Agència de Salut Pública molt pensada per a les epidèmies de grip de cada hivern o les infeccions alimentàries, “però no per a tot allò que ens ha vingut”. També apunta la importància de tenir una indústria de quilòmetre zero: “No pot ser que en un país com el nostre no poguéssim tenir una cosa tan senzilla com ho és una mascareta”.

No pot ser que en un país com el nostre no poguéssim tenir una cosa tan senzilla com ho és una mascareta
Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona

Quant a les restriccions per contenir els brots de covid, Padrós ha dit que han estat un encert, tot i que reconeix que el Govern espanyol “podia haver protegit més aquells que han patit més” com el sector cultural o de restauració: “La pitjor malaltia que podem tenir és la pobresa i és obvi que la pandèmia ha accentuat algunes desigualtats”.

Sobre el paper dels professionals sanitaris, Padrós agraeix els aplaudiments rebuts, tot i que ha deixat clar que no se senten herois i ha remarcat que seria important que els aplaudiments “es converteixin que els ciutadans interpel·lin els representants polítics per exigir que es doni musculatura al sistema sanitari“.