Les terrasses de bars i restaurants a la plaça Reial posen en alerta els veïns del Gòtic. Denuncien que amb l’ampliació de terrasses —com a mesura per ajudar el sector de la restauració durant la pandèmia— l’espai públic ha quedat molt reduït.

Des de l’Associació de Veïns del barri Gòtic, expliquen que fa anys que el problema d’ocupació de les terrasses existeix, però que ara s’ha agreujat. Recorden que abans els bars i restaurants ocupaven el porxo, la qual cosa dificultava el pas dels vianants. Ara, però, diuen que fins i tot ocupen el centre de la plaça i incompleixen la normativa.

El veïnat vol recuperar la plaça

Amb el confinament, els barcelonins van redescobrir les possibilitats de molts espais de la ciutat, que fins aquell moment patien una gran pressió turística. Un dels exemples era precisament la plaça Reial, que es va convertir en un espai de joc per als infants durant la desescalada i, en general, un lloc de trobada. Per aquest motiu, proposen que esdevingui un espai per fer-hi activitats cíviques i demanen una intervenció més efectiva de l’Ajuntament.

Necessitem menys terrasses, més espai públic, mobiliari urbà i la possibilitat de fer-hi coses, i ara mateix no hi és”
Daniel Pardo, membre de l’Associació de Veïns del barri Gòtic
La plaça Reial sense terrasses el 10 de juny del 2020

Els restauradors demanen suport

Els restauradors asseguren que estan lluitant en una situació molt complicada i que necessiten ajuda i suport per superar les dificultats associades a la davallada d’activitat per la pandèmia. Alguns propietaris expliquen que se senten criminalitzats per les crítiques.

És com si fóssim criminals i jo m’he dedicat sempre a treballar i mai he fet mal a ningú. Tampoc entenc quin mal fem”
Manuela Amigó, propietària del Tobogán

D’altra banda, el districte de Ciutat Vella va explicar al darrer Consell de Barri del barri Gòtic que s’estan fent inspeccions i s’han obert expedients, però que, de moment, això no ha impedit que hi hagi establiments que segueixin ocupant el centre de la plaça. Els representants veïnals demanen a l’Ajuntament que faci una intervenció més efectiva i que si les sancions econòmiques no serveixen es faci un altre pas. Per exemple, proposen la “retirada de taules (com ja s’ha fet en altres punts), precinte de locals i retirada de llicències”.